Kuzhina turke ka një histori shumë të gjatë dhe është e ndikuar nga traditat nomade të gatimit të popujve turq, si dhe nga kuzhina persiane, kurde, arabe dhe armene dhe kuzhinat e zonave të Mesdheut dhe Kaukazit. Kur vizitoni Antalyan, nuk duhet të humbisni mundësinë për të shijuar ushqimet tradicionale të këtij rajoni.

Në këtë artikull, do t’ju prezantojmë me pesë ushqime tradicionale që duhet të provoni në Antalya dhe do t’ju japim rekomandime për restorantet ku mund ti hani ato.

Shijoni ushqimin e Antalyas duke marrë ofertën më të mirë në  Max TravelAntalya është një rajon relaksi dhe është i njohur për plazhet, rrënojat romake dhe resortet e saj. Megjithatë, mund të habiteni nga shumëllojshmëria e ushqimeve tradicionale të disponueshme vetëm në Antalya.

Max Travel do te ndaj me ju disa nga ushqimet tradicionale që duhet të provoni kur jeni në rajonin e Antalyas.

Shijoni…🥰

1. Sallatë Tahini Piyaz

Sallatë turke Piyaz me fasule, qepë dhe ullinj

Antalya Piyaz është një pjatë e bërë me fasule të vogla të bardha me shumë salcë tarator të derdhur sipër. Salca Tarator është bërë nga salca tahini-susam, lëng limoni, uthull, kripë hudhër dhe vaj ulliri.

Në rajone të tjera, pijazi hahet si sallatë, por në Antalya llogaritet si pjatë kryesore dhe ka tahini në të.

 

2. Skewers qofte

Qofte të vegjël vendosen në hell, duke alternuar me qepë dhe speca dhe më pas piqen në skarë mbi prush për skarë. Një klasik në kuzhinën e Antalyas. Shkon mirë me piyazin si sallatë…

 

3. Ëmbëlsirë me kungull tahini

Fetat e kungujve zihen në ujë me sheqer dhe më pas lyhen me salcë susami (tahini) dhe arra të grira hollë. Turqit thjesht e duan atë. Një ëmbëlsirë interesante dhe e shijshme për ta provuar.

 

4. Marmelate bergamot

Bergamot është një frut agrumesh që ndoshta e ka origjinën nga një kryqëzim midis gëlqeres së ëmbël dhe portokallit të hidhur. Ata duken si limon jeshil dhe kanë një shije shumë të thartë dhe pak të hidhur. Nga lëvozhga e tyre nxirret vaji i bergamotit. Përdoret në shumë parfume dhe kolonja.

Në Antalya, marmelata bëhet nga bergamoti. Marmelata turke, meqë ra fjala, është shumë e ëmbël.

 

5. Supë Kulaklı

Petat e vogla të mbushura me mish të grirë gatuhen së bashku me qiqrat në salcë domate. Është i kalitur me piper, nenexhik dhe limon.

Supa njihet edhe si supë me ravioli, megjithëse petat janë shumë më të vogla se ravioli. E shijshme!

5 restorantet më të mira lokale në Antalya

Restorantet më të mira lokale në Antalya ju lejojnë të ngopni me kënaqësitë turke dhe mesdhetare me çmime buxhetore. Delikatesat e ushqimeve të detit dhe mishi i pjekur janë në shumicën e menuve në Antalia, por ka edhe shumë opsione miqësore për vegjetarianët, duke filluar nga sallatat pikante deri tek supat e bëra vetë.

1. Paçacı Şemsi

Paçacı Şemsi ju shërben supa të shijshme të nxehta 24 orë në ditë. Në menynë e këtij restoranti, do të gjeni supa që variojnë nga krijimet me perime deri tek specialitetet e qumështit të dhisë. Mund të provoni gjithashtu një nga lëngjet e palcës së eshtrave, të cilat zihen për rreth 8 orë përpara se t’u ofrohen mysafirëve.

Paçacı Şemsi është një vend i mrekullueshëm për të përvetësuar kulturën vendase, ndërsa shijoni ushqimet lokale në një tavolinë buzë rrugës. Nëse ju pëlqen një vend për të bërë pazar para darkës, mund të shfletoni mallra lokale në destinacionet e afërta si qendra tregtare Doğu Garajı ose Pazari i Vjetër.

Adressa: Tahılpazarı, Şht. Binbaşı Cengiz Toytunç Cd., 07040 Muratpaşa/Antalya, Turqi

 

2. Food in Box

Food in Box është një vendstrehim i njohur lokal në rrethin e plazhit të Konyaaltı në Antalia. Është gjithashtu vendi ku mund ta trajtoni veten me ushqime komforte turke dhe ndërkombëtare, të cilat shërbehen deri në orën 1 të mëngjesit. Të dalluara përfshijnë pjatat me ushqim deti, biftekët, hamburgerët dhe ëmbëlsirat si profiteroles dhe tiramisu.

Food in Box ofron një menu mëngjesi nga ora 08:00 deri në orën 15:00, duke e bërë atë një vend ideal për të ngrëne para se të shkoni në plazhin më të madh dhe më të njohur të Antalias. Nëse preferoni të rimbusheni me energji pas nje dite ne plazhe, mund të kapni një tavolinë në mbrëmje kur një DJ i drejtpërdrejtë ofron argëtim.

Adressa: Gürsu, Akdeniz Blv. No:182, 07070 Konyaaltı/Antalya, Turqi

 

3. Castle Café Restoran

Castle Café Restoran ndodhet në buzë të një shkëmbi në qytetin e vjetër të Antalias. Duke ofruar pamje mahnitëse të Gjirit të Antalias dhe një ambient të relaksuar, vendasit vijnë shpesh këtu për darkë. Përveç atmosferës, restoranti shërben kuzhinë të shijshme mesdhetare, duke përfshirë një shumëllojshmëri mezesh dhe opsionesh makaronash.

Ndërsa jeni në zonë, ju rekomandojmë të shikoni Kullën Hidirlik, e cila u ndërtua nga romakët gjatë shekullit të 2-të. Nëse pamjet e gjirit nga Castle Café Restoran ju lënë të dëshironi më shumë, mund të vizitoni Sheshin e Observatorit të Antalisë aty pranë.

Adressa: Kılınçarslan, Hıdırlık Sk. Nr:46, 07100 Muratpaşa/Antalia, Turqi

 

4. Tiritcizade Restoran Konya Mutfağı

Tiritcizade Restoran Konya Mutfağı është një restorant relaksues ku mund të porosisni të preferuarat turke si mish i pjekur, doner kebab dhe kofta qengji. Kebapi İskender i restorantit është një nga pikat kryesore të menusë, i cili është mish qebap me salcë domate të nxehtë, gjalpë qumështi të shkrirë deleje dhe kos mbi feta pite. Ka edhe shumë opsione për vegjetarianët.

Tiritcizade Restoran Konya Mutfağı ndodhet pranë bregdetit në rrethin e Konyaaltı, i cili tërheq vizitorë dhe vendas me plazhin e tij të gjatë me rërë. Zakonisht nuk do t’ju duhet të prisni për një tryezë, por nëse preferoni të shmangni radhët e ushqimit, ju rekomandojmë të shkoni këtu për drekë.

Adressa: Altınkum Mahallesi, Atatürk Bulvarı Nadir Apt. D:151/A1, 07070 Konyaaltı/Antalya, Turqi

 

5. Ayar Meyhanesi

Në Ayar Meyhanesi, ju mund të shijoni ushqimet turke të detit duke dëgjuar muzikë live. Ju gjithashtu mund të thithni kulturën vendase me një pije pranë pishinës ose të shijoni një mbrëmje me gjysmën tuaj më të mirë në zonën e rehatshme dhe jo modeste të ngrënies. Nëse moti e lejon, ju rekomandojmë të kapni një tavolinë në tarracë për drekë, kur rrezet e diellit nxjerrin në pah hijeshinë mesdhetare të restorantit.

Mbrëmja e së shtunës është periudha më e ngarkuar e Ayar Meyhanesi, kështu që mund të dëshironi të rezervoni paraprakisht nëse preferoni të shmangni pritjen për një tryezë. Pas darkës, mund të shijoni verë dhe kokteje në bar deri në orën 01:00.

Adressa: Kılınçarslan, Hesapçı Sk. Nr:59, 07100 Muratpaşa/Antalya, Turqi

 

Ku tjetër veçse në Turqi, nuk ngopeni me ushqime të shijshme? Përfitoni tani nga ofertat me te mira te  Max Travel.

 

Rezervo tani


Viber

Whatsapp

Facebook Messenger