Me receta që datojnë mijëra vjet në Egjiptin e lashtë, ushqimi egjiptian është një nga kuzhinat më unike dhe magjepsëse të Afrikës. Kuzhina egjiptiane është e njohur për shijet e saj të pasura, erëzat dhe përbërësit unikë.

Shijo ushqimet e Egjiptit duke marrë ofertën më të mirë në Max Travel.

Kuzhina egjiptiane mund të hapë qiellzën tuaj për një gamë të gjerë shijesh të larmishme nga ato të pasura deri tek ato të mprehta dhe pikante.

Këtu janë disa nga pjatat më të njohura dhe tradicionale për të provuar kur vizitoni Egjiptin:

 

1. Foul Mudammas

Foul Medames është një zierje me fasule të gatuar ngadalë. Është ushqimi më i popullarizuar i mëngjesit në Egjipt në shumicën e familjeve. Foul Medames mund të shërbehet si fasule të plota ose pure. Mbushjet më të zakonshme të shtuara në të përfshijnë limon, vaj, piper, kripë, majdanoz, qepë dhe gjalpë. Ka disa zinxhirë restorantesh të specializuar në Foul Medames. Pjatat e njohura të servirura së bashku me Foul Medames përfshijnë patëllxhanë të skuqur, patate të skuqura dhe djathë të skuqur.

 

2. Koshary 

Koshary është një ushqim popullor vendas që përbëhet nga thjerrëza të ziera, oriz, makarona dhe qiqra, së bashku me qepë të skuqura dhe një salcë të veçantë të kuqe egjiptiane. Zakonisht shërbehet me pako shtesë uthull dhe salcë të nxehtë për t’u shtuar sipas shijes. Kanë ndryshimin e tyre të veçantë për Koshary i shtojnë mëlçi të pjekur në skarë. Ashtu si Foul Medames, ju mund ta gjeni Koshary në shumë zinxhirë restorantesh, por edhe të shitur nga shitësit rrugësh. Kjo është një pjatë ushqimi shumë e lirë. Mund të shijoni një pjatë të madhe, ndonjëherë me mëlçi shtesë, për vetëm një dollar e gjysmë!

 

1. Hamam Mahshi

Pëllumbat e mbushur është një pjatë që ndoshta nuk do ta shihni në shumë vende të tjera në botë. Pëllumbat fillimisht zihen dhe më pas mbushen ose me oriz pikant ose me grila së bashku me qepë dhe salcë domate.Më pas, pëllumbat ose skuqen thellë ose piqen në furrë. Kjo pjatë sigurisht që ka shumë yndyrë dhe karbohidrate, por përvoja ia vlen!Lëreni pirunin dhe thikën mënjanë  këtë pjatë mund ta shijoni vetëm duke përdorur duart tuaja!

 

4. Tarb 

Tarb është një kthesë e bukur yndyrore e “Koftës” së zakonshme. Kofta bëhet me mish të grirë, qepë, pak yndyrë të grirë dhe erëza të përziera së bashku. Tarb është kofta e mbështjellë me një shtresë dhjami qengjit që më pas është pjekur në skarë në kafe të artë.Ka restorante të specializuara të produkteve të mishit të pjekur në skarë në të gjithë Egjiptin. Aty mund të gjesh Tarb. Këto restorante zakonisht shërbejnë pulë të pjekur në skarë, mish të pjekur në skarë, Kofta, Tarb, qebap dhe produkte të tjera të mishit të pjekur në skarë së bashku me oriz, makarona dhe ëmbëlsira.

 

5. Molokhiya

Molokhiya është një supë jeshile e bërë nga gjethe jeshile të grira Molokhiya. Mund të bëhet me mish, pulë, apo edhe lepuj!Kjo supë ka shumë ghee dhe hudhër të fshehura atje. Molokhiya bëhet në mënyra të ndryshme në varësi të rajonit. Në Egjiptin e sipërm, për shembull, shërbehet i ftohtë dhe quhet “Shalwlaw”. Në Aswan, njerëzit e bëjnë atë me gjethe të thata Molokhiya, kështu që është me ngjyrë më të errët dhe ka një konsistencë të ndryshme nga Molokhiya që shërbehet në çdo vend tjetër në Egjipt. Kudo që do të hani Molokhiya-n tuaj, do të shijoni lëndët ushqyese që vijnë nga lëngu i mishit, gjethet e Molokhiya, hudhra dhe domatet, të cilat e bëjnë atë një supë që forcon imunitetin.

 

6. Halabesa

Halabessa është një supë, por shërbehet në gota me kashtë. Përgatitet me domate, qepë, hudhër dhe shumë erëza. E merrni në një filxhan, me një lugë për të ngrënë dhe një kashtë për të pirë supën. Është një opsion i shëndetshëm vegan që ju mban të ngopur dhe ngrohtë gjatë natës. Halabessa shitet në mini kioska buzë detit ose Nilit. Kioskat zakonisht janë të zbukuruara me drita shumëngjyrëshe dhe kaligrafi arabe, dhe ato luajnë gjithashtu muzikë klasike egjiptiane. Ngrënia e Halabessa shpesh ka të bëjë më shumë me përvojën sesa thjesht me ushqimin.

 

7. Mahshy

Egjiptianët pëlqejnë të mbushin gjithçka me oriz. Kungull i njomë, patëllxhanët, specat, domatet dhe gjethet e hardhisë janë disa nga perimet më të njohura që mbushen me oriz në Egjipt. Mbushja speciale e përzierjes së orizit u shton një shije krejtësisht të re perimeve; ata thjesht nuk kanë të njëjtën shije pa të. Nëse ndonjëherë ju jepet mundësia të hani pak Mahshy, porosisni një pjatë të përzier dhe vendosni vetë se çfarë ju pëlqen më shumë. Një lloj tjetër Mahshy që nuk është me bazë perimesh është “Mombar”. Mombar është bërë nga zorra e lopës, e cila është e mbushur me oriz, zarzavate të grira të përziera dhe domate. Pastrimi i zorrëve të lopës është një hap vendimtar dhe i lodhshëm përpara se ta mbushni atë. Më pas zihet dhe skuqet deri në perfeksion. Disa zona në Egjipt e quajnë gjithashtu “Usban”.

 

8. Kawaree

Kawaree është një pjatë e përbërë nga këmbët e lopës që pastrohen dhe zihen mirë. Konsistenca është xhelatinoze dhe përdoret për të bërë supë Kawaree. Kawaree shërbehet në shumë mënyra, por zakonisht i pëlqen brezit të vjetër më shumë se brezit të ri. Ndonjëherë hahet me salcë oriz dhe domate (“Kawaree Fettah”) ose me gjethe hardhie të mbushura. Ju hani një copë të vogël kawaree me 1 gjethe hardhie të mbushura së bashku në një kafshatë për të trajtuar të gjithë sythat tuaj të shijes menjëherë.

 

9. Hawawshi

Hawawshi është në thelb mish i grirë i mbushur brenda bukës Balady, i lyer me gjalpë dhe më pas i pjekur. Ashtu si shumica e pjatave tradicionale egjiptiane, egjiptianët i kanë shtuar asaj kthesa interesante. Tani, ka versione të shumta të Hawawshi. Një kthesë interesante në Aleksandri është se mishi nuk vendoset brenda bukës pita, por brenda brumit të freskët. Si e tillë, ndihet më shumë si pica sesa bukë. Aleksandrianët më pas e çojnë atë në nivelin tjetër dhe shtojnë domate, piper dhe mocarela sipër, në mënyrë që të duket si pica.

 

10. Macarona Bechamel

Kjo pjatë është e përkryer për çdo rast dhe mund të shërbehet me çdo gjë, ose thjesht më vete. Përbëhet nga tre shtresa të shijshme. Shtresa e poshtme përbëhet nga makarona pene të ziera. Shtresa e dytë është një përzierje e mishit të grirë me qepë dhe salcë domate. Dhe së fundi, shtresa e sipërme është bërë nga një salcë e bardhë e trashë që ngroh zemrën e quajtur Bechamel. Kur tava të jetë pjekur, shtresa e sipërme merr një ngjyrë të bukur kafe të artë. Është një vakt i shijshëm dhe plotësues më vete pasi përbëhet nga proteina, karbohidrate dhe yndyra të gjitha së bashku.

Këto janë vetëm disa nga pjatat e shumta të shijshme për t’u provuar në Egjipt. Me traditat e pasura të kuzhinës dhe përbërësit e ndryshëm, ka diçka për të kënaqur çdo shije. Shijoni aventurën tuaj të kuzhinës në Egjipt me oferten e Max Travel!