Ëmbëlsirat e njohura turke janë të ëmbla, unike dhe kaq të shijshme! Nga bakllavaja te biskotat e deri te kafeja turke, ato janë të thjeshta janë një fund i ri dhe emocionues i vaktit tuaj.

Shijoni ëmbëlsirat turke në Stamboll vetëm me ofertën e Max Travel, vetëm për 199 Euro.

Ëmbëlsirat turke janë për të tërhequr qiellzën tuaj dhe për të plotësuar dëshirat tuaja për ëmbëlsirat. Turqit kanë një mënyrë të shkëlqyer për të bërë gatime të ëmbla të parezistueshme! Ëmbëlsirat ndahen në tre lloje: me bazë qumështi, me bazë ëmbëlsirash dhe ato të bëra me fruta ose perime.

Pra, përtej bakllavasë gjithnjë të popullarizuar, ka kaq shumë ëmbëlsira nga Turqia që ia vlen t’i provoni. Max Travel ju sjell listën e ëmbëlsirave që nuk duhet të humbisni kur të vizitoni Stambollin.

 

1. Bakllava

Kulmi i ëmbëlsirave turke, i bërë nga shtresat krokante të brumit të filetos të mbushur me fëstëkë të bluar shërbehet kudo në Turqi. Pasi të jetë pjekur, lyhet me shurup sheqeri të ëmbël, si mjaltë, i mbushur me limon. Aroma kremoze dhe e butë buron nga çdo kërcitje e kënaqshme. Tingulli, shija, tekstura kjo është një përvojë shqisore. Mund ta gjeni ne cdo vend ne Turqi.

 

2. Künefe

E njohur edhe si Knafeh për arabisht folësit, kjo ëmbëlsirë ikonike ka qenë e përhapur për shekuj. Kjo bëhet edhe me pastë me fije (grurë të grirë ose kadayif) të njomur në shurup sheqeri të ëmbël. Megjithatë, befasia është djathi i dhisë kremoz dhe i pakripur brenda. Kryesisht i popullarizuar në botën arabe, versioni turk vjen nga Hatay, një rajon që kufizohet me Sirinë.

 

3. Lokum

Kjo ëmbëlsirë kreative ka frymëzuar edhe artistë të industrive të ndryshme nga të qenit pararendës i kandilit deri tek përfshirja në parfume. E quajtur më parë ‘rahat ul-hulküm’, e cila rrjedh nga turqishtja osmane, ëmbëlsia turke i përshtatet emrit, komoditeti i fytit. Një pjesë e vogël e parajsës. Me kafe turke do ju kishim propozuar ta provoni.

 

4. Fırında sütlaç

Pudinga orizi  “fırında sütlaç” shija,që është e jashtëzakonshme. Ekspertët e gastronomisë turke e dinë sekretin si ti bëjnë te lumtur të gjithe. Zakonisht shërbehen të ftohta, ato janë një kënaqësi për t’u ngrënë edhe kur janë të ngrohta.

Kjo ëmbëlsirë ngrohëse është diku midis një puding orizi, një suffle dhe një krem kremi.

 

5. Aşure

E njohur edhe si pudingu i Noes, kjo ëmbëlsirë tradicionale turke thuhet se e ka origjinën kur arka u ndal në malin Ararat. Kjo është një ëmbëlsirë e pazakontë që duhet patjetër të përpiqeni ta kuptoni. Nuk ka asnjë recetë klasike, pasi të gjithë e vendosin atë. Një kryqëzim midis një pudingu dhe qullit, mund të gjeni kokrra, arra, fruta të thata, arra pishe dhe surpriza të ndryshme të shtruara në qull. Kjo ëmbëlsirë aromatike mund të ketë deri në dymbëdhjetë, ndoshta më shumë, përbërës dhe zakonisht është miqësore me veganët.

 

6. Dondurma (Akullore turke)

Akullore turke me aromë kakao, të thjeshtë dhe fëstëk në pjatë me thikë dhe pirun

Akullorja turke i përket një lige më vete. Kur shitësit ambulantë, të veshur me veshje ekzotike osmane, nuk po bëjnë shaka me klientët e tyre, kjo akullore mund të konsumohet me thikë dhe pirun në vende të tjera. Akullores turke nuk mund ti rezistoj askush 😋.

 

Max Travel ka ndarë me ju ëmbëlsirat më të mira turke. Nëse po kërkoni një mënyrë të shijshme për të kaluar pushimet tuaja në Turqi, këto pjata mund të jenë pikërisht ajo që ju nevojitet. Kështu që merrni oferten e Max Travel dhe shijoni 3 dite shetitje ne Stamboll.