Të jesh një udhëtar në vendin e formave të çuditshme të tokës dhe perëndimeve të paharrueshme të diellit është një nga përvojat natyrore më intime dhe intensive që mund të marrësh gjatë gjithë jetës. Stinët luhaten, megjithatë Cappadocia parakalon personalitetin e saj unik, ku historia shkon paralelisht me natyrën e lindur në tokë.

Me ofertën e Max Travel tani keni mundësinë të kaloni 3 ditë të mrekullueshme në qytetin magjik të Cappadocias.

 

Cappadocia… Një ëndërr e një toke, që shkëlqen me hijeshi teksturën e saj: forma të jashtëzakonshme tokësore të dhuruara nga vetë natyra, pamje magjepsëse të muzgut deri në agim, dizajne të mrekullueshme të gdhendura në tokat e buta, tullumbace me ngjyra që përshëndesin oxhaqet e zanave me çdo shans që kanë, dhe gjurmë të historisë duke i çuar turistet për të udhëtuar në kohë.

 

1. Historia e Cappadocias

Historia sublime e tokës daton miliona vjet më parë në shpërthimin e dy maleve vullkanike të Anadollit Qendror, maleve Erciyes dhe Hasan. Shtresat e shtufit dhe bazaltit në të gjithë rajonin formohen më pas nga era dhe ajri i nxehtë dhe i ftohtë, duke u kthyer në amorfë në oxhaqe zanash mistike për milje të tëra për t’u shfaqur. Ndërsa rishpikja e natyrës ka përfunduar, tokësorët filluan të shfaqin fytyrat e tyre dhe shtuan pushtimet, trazirat dhe migrimet në historinë e saj duke u shkruar.

Të krishterët e parë që ikën larg shtypjes dhe dhunës i bënë oxhaqet e zanave shtëpinë e tyre. Pasi u vendosën, gdhendën kishat e tyre brenda të njëjtëve shkëmbinj. Ata ndërtuan qytete të plota nëntokësore, me ambiente banimi të ajrosura dhe gjithçka. Sot, ato struktura të lashta duket se kërkojnë leje nga koha e tanishme për t’ju çuar në një udhëtim magjik si në kohë ashtu edhe në dimension. A jeni gati ta zhvendosni natyrën e realitetit në diçka të jashtëzakonshme?

 

3. Göreme

Duke vazhduar zbulimet marramendëse, arrijmë në Göreme. I pozicionuar në qendër të rajonit, qyteti mbetet i qetë pavarësisht formimit të turmës së vizitorëve. Era që fryn dhe reshjet e nxituara gjatë shumë viteve kanë krijuar bukurinë për të cilën njihet qyteti. I listuar si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1985, Göreme hedh hijeshinë e tij enigmatike për milje. Kishat e gdhendura në këta shkëmbinj të butë dhe veçanërisht qytetet e shumta nëntokësore si Derinkuyu dhe Kaymaklı qëndrojnë të qetë me misterin e tyre të paprekur.

Brendësia magjepsëse e kishës përshkruajnë jetën e Mesisë përmes afreskeve të detajuara së bashku me stolitë e pikturuara që arrijnë deri në ditët e sotme. Një nga strukturat më të rëndësishme të Muzeut Göreme Open Air është pa dyshim Kisha e Errët. Ajo që e bën atë të dallohet nuk është tjetër veçse afresket e saj plot gjallëri. Që daton nga fundi i shekullit të 11-të dhe fillimi i shekullit të 12-të, emri i saj rrjedh nga fare pak dritë që merr nga një dritare e vogël në pjesën e narteksit.

Megjithatë, mungesa e dritës e ka bërë këtë kishë të mbajë gjallë thesaret e saj, duke i lënë afresket t’i rezistojnë vetë natyrës së pamëshirshme të kohës. Si kisha, ashtu edhe narteksi përmbajnë përshkrime të gjalla dhe mbresëlënëse nga Bibla. Nuk është çudi që kjo kishë kryeson listën e udhëtarëve…

 

4. Ürgüp

Duke lëvizur nga Göreme në lindje, Ürgüp ju mirëpret në mrekullitë e tij. Përveç që është vendbanimi më i madh në Cappadocia, ai është gjithashtu një burim i mrekullueshëm për pamjet e tij zhytëse. Këto dy elemente të kombinuara nxjerrin në pah një nga fotot më unike.

Ka një qytet të Anadollit që shpërthen me hotele, restorante dhe dyqane, dhe pranë tij shtrihen banesa në shpella. Pallatet prej guri të vendosura pikërisht mbi këta shkëmbinj dihet se janë marka tregtare e këtij rajoni. Përveç misticizmit të tij të detajuar që gjendet në çdo cep, Ürgüp është gjithashtu vendi për t’u çliruar dhe për të larguar shqetësimet, është vendi ku do të gjeni jetën më të mirë të natës në Cappadocia.

Tani është koha të eksploroni në Cappadocian, vetëm me ofertat e Max Travel

Looks like you have blocked notifications!