Alanya është një nga qytetet më të bukura në bregdetin jugor të Turqisë. E vendosur në jug të Alanyas është një kështjellë e quajtur Kalaja e Alanya që është një kështjellë mesjetare, e ndërtuar në shekullin e 13-të dhe ndër vendet që ia vlen të vizitohen në qytet.

Me Max Travel  tani është koha për të nisur pushimet tuaja verore në Rivierën Turke duke filluar nga vetëm 389 Euro.

Në këtë artikull, ne do t’ju tregojmë se si të shkoni në Kalanë e Alanya, historinë e saj dhe shumë këshilla të tjera turistike rreth biletave, hyrjes dhe vendndodhjes.

 

Çfarë mund të bëj në Kalanë e Alanya?

Kalaja u ndërtua në vitin 1221 nga sulltani selxhuk Alaaddin Keykubat, i cili pushtoi qytetin dhe e rindërtoi atë. Ka 83 kulla dhe 140 bastione në kështjellë. Afro 400 cisterna u ndërtuan për të plotësuar kërkesat për ujë të qytetit, i cili ndodhej brenda mureve në mesjetë. Disa nga cisternat përdoren edhe sot.

Kalaja është ndërtuar mbi mbetjet e fortifikimeve antike, të periudhës bizantine dhe romake. Ngrihet 250 metra mbi det, në majë të një gadishulli shkëmbor, i mbrojtur nga deti Mesdhe nga tre anët.

 

Kalaja e Brendshme İç Kale

İçkale (Kështjella e brendshme) është një muze i hapur në majë të gadishullit. Në kështjellën e brendshme gjenden objekte bizantine, selxhuke dhe osmane.

Një shteg nga Ehdemek të çon në kështjellën e brendshme në majë të gadishullit. Këtu ka një tarifë hyrjeje. Në të majtë është një cisternë uji e mbuluar me tulla të kuqe. Është më e madhja nga rreth 400 cisterna të shpërndara rreth kështjellës dhe është ende në përdorim.

Kisha Bizantine është një nga veprat më të mira të ruajtura në kështjellë deri më sot. Kisha është përdorur si një xhami e vogël gjatë periudhës së Selxhukut. Pjesa pas kishës, e cila mund të ngjitet me shkallë, është si një tarracë shikimi. Rekomandohet të shikoni qytetin jashtëzakonisht të bukur nga këtu, veçanërisht në perëndim të diellit.

 

Hyrja dhe Biletat

Hyrja: Kalaja është e hapur çdo ditë nga ora 09:00 deri në 19:30 në pranverë dhe verë, dhe nga ora 08:30 deri në 17:00 në vjeshtë dhe dimër.

Biletat: Një biletë kushton rreth 30 TL për person. Mbajtësit e Kartës së Muzeut mund ta vizitojnë falas.

 

Si të shkoni në Kalanë e Alanya?

Me makinë: Kalaja është e hapur për trafikun e automjeteve. Rruga është e ngushtë dhe e përpjekur por në kala mund të arrish me makinë. Ka një parking i cili kushton ekstra pranë kalasë.

Transporti publik: Mund të merrni autobusin numër 4 për të shkuar në kështjellë. Ka edhe mikrobusë që bën në kala.

Teleferiku: Mund të merrni teleferikun për të ngjitur në kështjellë. Stacioni i teleferikut është afër Parkut Atatürk. Duhet të ecni përpjetë edhe 1 km për të arritur në hyrje të kështjellës pasi të keni dalë nga teleferiku.

 

 Historia e Kalasë së Alanya

Kalaja u quajt “Korakesion” në s      hekullin II para Krishtit nga luftëtarët e piratit romak Tryhos. Të shqetësuar nga aktivitetet e piratëve në Mesdheun Lindor, romakët pushtuan kështjellën në 64-65 para Krishtit.

Kalaja dhe vendbanimi përreth iu bashkuan vendit selxhuk nga Alaeddin Keykubad I në 1220-1221. Më pas, Karamanogullarët ishin nën sundimin e Mamlukëve dhe më në fund u pushtuan nga Sulltan Sulejmani i Madhërishëm.

Kalaja e brendshme (İçkale) është sot një muze. Sulltani Selxhuk, Alaeddin Keykubad, e ndërtoi këtu pallatin e tij. Pasi zona u qetësua plotësisht nën Perandorinë Osmane, kalaja nuk ishte më thjesht mbrojtëse dhe në shekullin e 19-të u ndërtuan shtëpi të shumta brenda perimetrit të murit.

Sot në kështjellë ndodhet një vendbanim.

 

Përjetoni një eksperiencë ndryshe në Alanya me Max Travel  duke filluar nga vetëm 389 Euro.

Looks like you have blocked notifications!