Peizazhet e jashtëzakonshme të Turqisë, historia e pasur e lashtë, kultura dhe kuzhina e njohur botërore e bëjnë atë një destinacion kryesor pushimesh. Turqia ofron një përzierje unike të Evropës Lindore me Azinë Perëndimore, duke ofruar një shkrirje të bashkëkohores dhe kozmopolit, me jetën rurale, lashtësinë dhe traditën e thellë.

Max Travel është gjithmonë me ju me ofertat më të mira për çdo destinacion, por edhe për t’ju ndihmuar të planifikoni një udhëtim.Si me çdo vend që vizitoni, dhe ndoshta veçanërisht Turqinë, gjithmonë tregoni respekt të madh për traditën dhe kulturën vendase. Edhe në një qytet kozmopolit si Stambolli, njerëzit e kuptueshme i respektojnë zakonet e tyre tradicionale. Turqit janë në thelb shumë mikpritës të vizitorëve që tregojnë një vlerësim për zakonet e tyre.

Nëse po planifikoni një udhëtim, merrni parasysh këto gjëra që duhet dhe nuk duhet të bëni në Turqi përpara se të shkoni:

 

1. Vizita e xhamive

Ashtu si me çdo vend adhurimi, kontrolloni rregullat për vizitorët dhe sigurohuni që t’i ndiqni ato. Për shembull, vishni rroba modeste, të lirshme, me gjatësi të plotë. Mbajtja e një shamie është një ide e mirë për gratë. Flisni qetësisht dhe silluni me respekt. Xhamitë zakonisht mbyllen për vizitorët gjatë kohës së lutjes.

 • Hiqni këpucët ose sandalet përpara se të hyni brenda ndonjë xhamie.
 • Vishni veshje modeste të lirshme, që do të thotë pa pantallona të shkurtra për meshkuj apo femra.
 • Mbuloni kokën dhe pa shpatulla të zhveshura nëse jeni femër.
 • Mos flisni ose qeshni me zë të lartë në një xhami.
 • Mos ecni para një personi që është duke u falur.

 

Vizitë në lagjet e ndryshme të Stambollit

 • Mos harroni se jeni vizitor në vendin e dikujt tjetër, kështu që jini të respektueshëm.
 • Vishni veshje më konservatore nëse vizitoni diku rurale ose jashtë qyteteve. Këmisha me mëngë të shkurtra janë të pranueshme.
 • Mos u habitni nëse shitësit e mallrave negociojnë për çmimin e gjithçkaje që po shesin!

 

Ndërveprimi me turqit

Mikpritja është në zemër të kulturës turke. Turqit janë mikpritës, miqësorë, të gatshëm për të ofruar ndihmë dhe për të biseduar.

 • Jini të sjellshëm. Kultura turke i kushton theks të madh sjelljeve të mira.
 • Mësoni disa fraza ose fjalë të sjellshme si, “tesekkür ederim” që do të thotë “faleminderit” dhe “lütfen” që do të thotë “të lutem”.
 • Jini të vetëdijshëm për dallimet me disa sjellje perëndimore – një tundje e kokës poshtë tregon “po”, ndërsa një tundje lart me vetulla të ngritura, ndërkohë që bën një tingull klikimi me gjuhë do të thotë “jo”.
 • Mos harroni “evet” do të thotë “po” dhe “hayir” do të thotë “jo” në turqisht.
 • Mos bëni asnjë koment nënçmues për Flamurin Turk, Turqinë, apo Kemal Ataturkun, Atin Themelues të Republikës Turke… ose në fakt ndonjë gjë tjetër turke. Është padyshim e pasjellshme dhe thellësisht mosrespektuese!

 

Në restorante apo kafene

 • Mos harroni se abstinenca e alkoolit është e inkurajuar dhe e zakonshme në vendet muslimane, përfshirë Turqinë. Turistët që pinë një pije të moderuar tolerohen, por dehja dhe pirja e tepërt jo.
 • Kini parasysh se pirja e duhanit në vende publike si restorante dhe bare është e ndaluar, por ndonjëherë ndodh. Sidoqoftë, duhet t’u përmbaheni rregullave dhe të mos bashkoheni.
 • Paguani të gjithë vaktin nëse keni filluar një ftesë për vakt. Ndarja e faturës nëse keni ftuar mysafirin tuaj konsiderohet e vrazhdë në Turqi.
 • Kthejeni gjestin nëse dikush tjetër ofron të paguajë faturën dhe sigurohuni që ta ftoni atë person në drekë ose darkë përpara se të largoheni.
 • Kini parasysh se gjestet si gromësira, marrja e dhëmbëve dhe fryrja e hundës në një restorant apo kafene konsiderohen të pahijshme në Turqi.

 

Për t’ju ndihmuar me bazat:

 • Përshëndetje – Merhaba
 • Mirupafshim – Güle güle
 • Të lutem – Lutfen
 • Faleminderit – Teşekkürler
 • Natën e mirë – Iyi geceler
 • Mirëmëngjes – Günaydın
 • Mirëmbrëma – Iyi akşamlar
 • Si jeni? – nasılsın?

 

Tani ju duhet të vendosni nëse do të shkoni në Stamboll me shoqërinë apo me partnerin tuaj  dhe të përfitoni nga oferta Max Travel

Looks like you have blocked notifications!