A është e vështirë të kalosh pranë ndonjë gjëje të ëmbël? Atëherë Turqia është vendi i duhur për ju. Këtu ju pret një shumëllojshmëri e vërtetë ëmbëlsirash, shpesh shumë të ëmbla për gjuhën evropiane.

Për ta bërë më të ëmbël vizitën tuaj në Turqi, hidhini një sy ofertës së Max Travel

Gjithsesi, duhet të provoni patjetër Kadayif dhe Bakllava, dhe mos e lini Turqinë pa e provuar lokum. Pudingu i ëmbël dhe kungulli janë gjithashtu specialitete këtu. Gjeni përzgjedhjen tonë të 9 ëmbëlsirave më të shijshme për t’u provuar në Turqi më poshtë.

Ju bëftë mire! (Afiyet olsun)

 

1. Bakllava

Bakllavaja është një ëmbëlsirë e bërë nga sfoliat e mbuluar me mjaltë ose shurup sheqeri dhe e mbushur me arra dhe fëstëkë. Shumë shtresa të një brumi të hollë si letër vendosen njëra mbi tjetrën në një fletë pjekjeje, me një shtresë të hollë mbushjeje të shtrirë midis secilës shtresë. Pas pjekjes në furrë, bakllavasë i hidhet sipër një shurup me ujë sheqeri.

Shume e embel…

 

2. Aşure

Aşure është një pjatë e ëmbël popullore. Përgatitet nga fasulet e bardha, qiqrat, gruri, orizi, rrushi i thatë, arra e grirë dhe përbërës të tjerë. Përbërësit zihen të gjithë veçmas dhe më pas përzihen me sheqer. Eshte zbukuruar me kokrra shege. Ëmbëlsira klasifikohet si relativisht e ëmbël për shijen evropiane.

Legjenda thotë se Noeu e përgatiti këtë ëmbëlsirë për herë të parë pas përmbytjes së madhe me mbetjet e fundit të furnizimeve të tij dhe e hëngri me të mbijetuarit në arkë si një vakt .

 

3. Lokum

Edhe pse quhet mjaltë turke, ky trajtim nuk ka të bëjë fare me mjaltin. Është bërë nga sheqeri, uji dhe niseshteja. Arrat e grira, bajamet ose fëstëkët përzihen në pelte dhe më pas shtohen shije të ndryshme, si ujë trëndafili, qershi ose bajame. Në kohën e sulltanëve, kjo ëmbëlsirë rezervohej për shtresat e larta.

Thjesht provoje! Me siguri shitësi do t’ju lejojë ta shijoni para se të merrni vendimin tuaj përfundimtar.

 

4. Lokma

Lokma janë topa brumi të bëra nga brumi i majave me kanellë. Para se të shërbejnë, ato lyhen me mjaltë ose shurup sheqeri. Gjithashtu, një ushqim shumë i njohur në rrugë.

 

5. Tulumba

Një brumë i spërkatur i bërë me miell, vezë, gjalpë dhe bollgur skuqet thellë në yndyrë të nxehtë dhe më pas futet në shurup sheqeri. Shërbehet me akullore ose kajmak. Një bombë e vërtetë me kalori!

 

6. Revani

Revani është një kek me bollgur i bërë me vaj ulliri dhe portokall dhe mbulohet me shurup sheqeri ose mjaltë përpara se ta servirni. Shurupi e bën kekun shumë lëng. Erëzohet me lëkurë portokalli të grirë, kanellë dhe karafil.

 

7. Kadayıf

“Flokët e engjëjve” është emri i fijeve të imta të brumit që nevojiten për të përgatitur Kadayif. Mbushen me bajame ose arra të grira dhe më pas piqen. Shtohen erëza si kanellë dhe karafil. Pasi të jetë ftohur pasta, laget me shurup limoni-sheqer. Me të shkon shumë akullorja turke.

 

8. Maraş Dondurması

Shitës ambulantë të veshur tradicionalisht shesin akullore në karrocat e tyre të lëvizshme. Ndryshe nga akulloret e njohura në Evropë, Maraş-Dondurma ka një konsistencë të përtypur, ngjitëse, e cila është kryesisht për shkak të shtimit të salepit. Salepi vjen nga zhardhokët e disa llojeve të orkideve tokësore. Një përfitim tjetër i shtimit të salepit është se akullorja shkrihet më ngadalë.

Shitësit e trazojnë vazhdimisht akulloren, e cila e lejon atë të ruajë qëndrueshmërinë e saj elastike.

Kur ua dorëzojnë akulloren klientëve, shitësit shpesh bëjnë shaka, duke e tërhequr sërish akulloren, duke u treguar klientëve se sa elastike është akullorja dhe sa mund të shtrihet. Akullore dhe argëtim të përfshirë.

 

9. Fırın Sütlaç

Fırın Sütlaç është puding orizi i pjekur në furrë. Pjekja e merr pudingun e orizit në kafe sipër dhe e bën shijen e tij të kujton karamelin. Sigurisht, pudingu turk i orizit është shumë më i ëmbël se ai gjerman. Fırın Sütlaç mund të gjendet pothuajse në të gjitha menutë.

 

Vetem me Max Travel mund të shijoni ëmbëlsirat e Turqis me familjen tuaj, kontakto tani dhe perfito nga oferta e Max Travel.

Looks like you have blocked notifications!