Antalia është qendra kryesore turistike në Turqi, duke pritur më shumë se 15 milionë vizitorë çdo vit. Kultura, historia dhe natyra takohen në qytetin e bukur në bregun jugor të vendit. Antalia ka një qytet të mrekullueshëm të vjetër për të zbuluar.

Vetëm me ofertat e Max Travel do të mund t’i përjetoni të gjitha në një vend.Në këtë artikull do të gjeni informacione për gjërat më të mira për të bërë në Kaleiçi (Qyteti i Vjetër), Antalia. Mësoni për vendet historike për t’u vizituar, gjërat për të parë, ku të qëndroni dhe shumë detaje të tjera të dobishme përpara se të vizitoni Kaleiçi (Qyteti i Vjetër) në Antalia.

 

 

1. Porta e Hadrianit

Porta e Hadrianit është e vetmja portë e mbetur nga ish-muret e qytetit të Antalias. Ajo ka shërbyer si porta hyrëse në qytetin e vjetër të Antalias, në Kaleiçi, për 1900 vjet. Ajo u ndërtua për nder të perandorit romak, Hadrian, i cili vizitoi qytetin në kohët e lashta. Në turqisht, Porta e Hadrianit quhet “Üçkapılar”, që do të thotë tre portat.

Secila nga tre portat është mbi 4 metra e gjerë dhe e rrethuar nga një kornizë mermeri e bardhë. Porta është e rrethuar nga dy kulla në të djathtë dhe në të majtë. Është një nga pamjet më të rëndësishme në Antalia.

 

2. Kulla Hıdırlık

Kulla cilindrike ngrihet 14 metra nga një bazë katrore. Besohet se është ndërtuar në shekullin e dytë, në kohën e perandorit romak, Hadrian. Historianët kanë mendime të ndryshme për funksionin origjinal të kullës, disa mendojnë se është përdorur si far për anijet, të tjerë mendojnë se ishte një mauzoleum. Megjithatë, më vonë, ai ishte pjesë e sistemit mbrojtës të qytetit dhe u përdor edhe për një ruajtje materiale.

Nga këtu ju keni një pamje të mrekullueshme të Gjirit të Antalias, plazhit të gjatë me rërë Konyaaltı, si dhe maleve që ngrihen madhështor në qiell pas tij.

 

3. Yivli Minare dhe Saat Kulesi

Minarja me brazda, e quajtur në turqisht Yivli Minare, është një nga ndërtesat e para islame në Antalia. Ndoshta është ndërtuar në vitin 1226 ose 27, gjatë kohës së Sulltanit Selxhuk, Kai Kobad I, dhe tani është një pikë referimi në Antalia.

Struktura, e cila bie në sy edhe nga larg, është 38 metra e lartë. Minarja me tulla qëndron mbi një bazë guri dhe është pjesërisht e zbukuruar me tjegulla blu. Megjithatë, janë tetë kanalet, të cilat i japin emrin, që e bëjnë atë kaq të veçantë. Një tjetër veçori e veçantë mund të gjendet brenda xhamisë. Ka kanale uji 800 vjeçare, të cilat janë të mbrojtura nën xhami. Në atë kohë, shtëpia e adhurimit thuhet se ishte ftohur me shiun dhe ujin e borës që grumbullohej në kanale dhe ngrohej me ujë të nxehtë që vinte nga hamami.

 

4. Marina

Porti i Antalias ishte dikur një nga portet më të rëndësishme në bregdetin jugor të Anadollit. Burimet dëshmojnë se edhe para themelimit të qytetit antik Attaleia, siç quhej dikur Antalia, në këtë vend ekzistonte një port pirate i quajtur Korykos. Koryko do të thotë zgavër shkëmbi, një referencë për strukturën e shkëmbinjve që formojnë një port natyror strehimi.Sot, porti shërben si një marinë moderne, e njohur si nga vendasit ashtu edhe nga turistët. Fotot më të mira të portit me muret e vjetra të qytetit mund të merren nga kalata.

Një shkallë e vjetër guri në fund të sheshit të portit me 44 shkallë lidh portin me qytetin e vjetër të vendosur më lart. Ajo u ndërtua në shekullin e 15-të nga venecianët që pushtuan qytetin për disa kohë.

 

5. Pazari

Kaleiçi nuk është pazar në kuptimin më të ngushtë, por atmosfera është e njëjtë. Në qytetin e vjetër të Antalias, mund të gjeni dyqane suveniresh, njëra pas tjetrës, duke rreshtuar rrugët e ngushta me kalldrëm. Këtu shiten gjithashtu antike, piktura dhe qilima të cilësisë së lartë. Vetë shtëpitë ia vlen të shihen, disa që datojnë që nga epoka osmane. Duket sikur koha ka ndalur këtu. Mos harroni të bëni pazare. Këtu lejohet dhe madje pritet. Tregtarët e shijojnë po aq sa klientët. Dhe me një gotë çaj është edhe më mirë…

 

6. Jeta e natës

Pjesa më e madhe e jetës së natës zhvillohet kryesisht në zonën përreth portit dhe në Kaleiçi. Në qytetin e vjetër, ka shumë klube të vogla dhe restorante të fshehura në rrugët e ngushta. Këtu mund të shijoni mbrëmjen në një atmosferë shumë të veçantë. Ka edhe lokale ku pihet nargjile, sidomos në këtë zonë. Pranë kullës së sahatit, e quajtur edhe Saat Kulesi, ka shumë restorante luksoze. Restorantet mbi marinë pranë murit të vjetër të portit ofrojnë jo vetëm ushqim fantastik, por edhe një pamje mahnitëse të ngutjes së portit dhe detit.

 

Atraksionet nuk mbarojnë në Antalya, kontaktoni tani ne Max Travel dhe perfitoni nga oferta, ne Antalya duke filluar nga 499 Euro.

Looks like you have blocked notifications!