Turqia ka një pozicion unik pasi ndodhet në një vend që lidh kontinentet e Azisë dhe Evropës, dhe tre anët e saj janë të rrethuara nga detet. Për shkak të vendndodhjes gjeografike dhe strukturës së vendit me klima të ndryshme, është e mundur të rriten shumë perime dhe fruta. Kur të vizitoni Turqinë, pavarësisht se në cilën krahinë jeni, do të keni një pritje të ngrohtë dhe më pas shije që nuk do t’i harroni kurrë.

Max Travel është gjithmonë me ju me ofertat më të mira për çdo destinacion, por edhe për t’ju ndihmuar të planifikoni një udhëtim.

Por do të kuptoni se sa e vlefshme dhe ia vlen të shihet kultura turke, veçanërisht për mëngjeset, dhe do të magjepseni nga recetat e famshme turke si menemen, vezët e fërguara me domate dhe pastat.

 

Mengjesi vakti më i rëndësishëm i ditës në Turqi

Turqit i kushtojnë shumë rëndësi mëngjesit, ndaj kanë shumë receta për vaktet e tyre në mëngjes. Me raportin e lartë të proteinave dhe shijen që përshtatet në mënyrë të përkryer në recetat e mëngjesit, vezët konsiderohen si shtylla kryesore e mëngjesit turk. Llojet e vezëve për mëngjes, së bashku me recetat e skuqjes, zierjes dhe omëletës, zënë mjaft vend në tavolina. Përveç kësaj, turqit kënaqen mjaft duke kombinuar vezët me ushqime të tjera, si domate, speca, qepë dhe mish.

 

Si hahet Menemeni 

Menemeni zakonisht hahet me bukë nga kombi turk dhe krahas tij konsumohen ushqime si djathi, ullinjtë. Kjo shije, që mund ta shihni në shumë restorante artizanale dhe menutë e mëngjesit të restoranteve luksoze, krijon një shije të papritur nga kombinimi i vezëve të fërguara me domate. Krahas tyre nuk duhet që tavolinës tuaj ti mungoj edhe lengu i freskët i portokallit dhe caji turk.

 

Historia e Menemenit

Historia e gjellës menemen bazohet në fakt në një sintezë kulturore dhe është bërë në territorin e Turqisë prej shumë vitesh. Pjata memenemen mendohet se ka filluar me turqit e Kretës që erdhën për herë të parë në rrethin Menemen të Izmirit. Turqit Kretanë përdorën kryesisht barishte nga malet për ushqimin e tyre.

Pasi i zienin këto barishte në ujë, i hanin duke i hedhur vaj ulliri ose duke i thyer vezët. Një nga arsyet që mendohet se menemen është gatuar për herë të parë në të njëjtin lagje të Izmirit është se domatet rriten shumë në këtë vend. Pas viteve 1930, kjo pjatë e fërguar me domate u përhap në të gjithë vendin.

 

Mëngjesi Turk

Kur përmendet mëngjesi në kuzhinën turke, na vijnë ndërmend biseda të gjata familjare dhe miqësore dhe një atmosferë intime. Kultura turke, recetat e së cilës janë goxha të ndryshme, beson se pjesa më e madhe e energjisë që zotërohet gjatë gjithë ditës vjen nga ngrënia e një mëngjesi të mirë. Recetat e vezëve do të jenë një pikë e rëndësishme që do ta hasni shpesh në këtë kuzhinë, ku konsumohen produkte shtazore si qumështi dhe vezët, sidomos për mëngjeset. Me fjalë të tjera, vezët janë një nga përbërësit ushqimorë të përdorur shumë në recetat e mëngjesit turk dhe përbërës të tjerë. Vezët zihen, skuqen, vihen në një recetë të veçantë si menemen.

Një domosdoshmëri për mëngjeset turke është çaji i pirë në një gotë me bel të hollë. Turqit e krijojnë çajin ndryshe nga bota perëndimore dhe e konsumojnë pothuajse çdo vakt të ditës. Pavarësisht se cilën recetë të mëngjesit turk keni provuar më herët gjatë ditës, do të pini çaj me të. Pas një mëngjesi turk duhet të pini patjetër kafe turke sepse në këtë pjesë vazhdojnë bisedat e këndshme dhe atmosfera e ngrohtë. Mëngjesi është tashmë një kombinim i fjalëve “nën-kafe” në turqisht, që do të thotë një vakt i ngrënë para se të pini kafe.

 

Ku me honger Menemenin më të mirë në Stamboll

  1. Lades Menemen, Beyoğlu
  2. Meşhur Menemenci Cemal Polat, Kadıköy
  3. Naga Putrika, Moda
  4. Grandma, Nişantaşı
  5. Menemenci Alaattin, Selimpaşa
  6. Emek Cafe, Yeniköy

 

Rezervo tani


Viber

Whatsapp

Facebook Messenger