Fjala “meze” rrjedh nga fjala persiane “maza”, që do të thotë “shije”. Meze në Turqi është një mënyrë jetese rreth tavolinës, nese po kalon orë të gjata në shoqërinë e njerëzve të dashur. Mezet nuk janë aty për t’ju ngopur, por për të ndryshuar shijet në gojën tuaj duke shijuar rakinë tuaj. Në fakt, shumë mund të argumentojnë se biseda është mezja më e mirë për të shoqëruar rakinë tuaj!

Vetëm me ofertat e  Max Travel shkon në Turqi, mbledhësh me shoqëri hani meze e pini raki.

Rakı, pija e turqve me aromë anise, nganjëherë quhet “qumësht luani”.

Në ditët e sotme meze mund të shijohet me çdo lloj pije. Sidomos brezit të ri shpesh i pëlqen të shijojë meze duke pirë verë. Në fakt, verërat turke janë gjithashtu një shoqërues i shkëlqyeshëm për meze sofrası (tavolinë meze).

Një meze mund të jetë çdo gjë që shërbehet në pjata të vogla: barishte me kos (mund të shërbehet e ftohtë ose e ngrohtë), turşu (turshi), djathë ezine dhe pjepër, pjata perimesh me bazë vaji ulliri, sarma zeytinyağlı (gjethe rrushi të mbushura ose gjethe lakre të gatuara në vaj ulliri), haydari (kos i kulluar me barishte, erëza dhe hudhër), sallatë rukole, sallatë me domate dhe qepë, sallatë me patëllxhanë të djegur, peshk të marinuar, sallatë oktapod, karides söğüş (karkaleca të ziera të servirura të ftohta me karkaleca vaj), pilaki (salcë domatesh dhe fasule të ziera me vaj ulliri), ullinj, sallatë me selino.

Duhet të themi se tavolina me meze duhet të jetë e balancuar në acid, yndyrë dhe kripë. Me meze mund të shërbehet bukë e thekur, bukë pita ose bukë misri.

Në udhëtimin tuaj nëpër Turqi, do të gjeni shumë ushqime të shijshme dhe ushqyese. Mezetë janë disa nga pjatat më të disponueshme, që gjenden në meyhane (taverna tradicionale turke), restorante dhe kafene. Mezetë janë zakonisht një përzierje e pjatave të vogla të nxehta dhe të ftohta, të destinuara për t’u ndarë nga ata në tryezën tuaj. Këtu janë 10 zgjedhjet kryesore për herën tjetër që do të shikoni një menu.

 

Meze të ftohtë

1. Fava – Fasule Pure

Kuzhina turke ka të bëjë me marrjen e përbërësve të thjeshtë dhe shfrytëzimin maksimal të tyre. Në këtë meze zihen fasulet, bëhen pure dhe më pas bëhen katrore. Shërbyer me qepë të freskët të prerë në kubikë, limon, kopër dhe pak vaj ulliri, kjo pjatë është një meze klasik dhe i përzemërt.

 

2. Mercimek Köftesi – Patates me Thjerrëza

Petat e thjerrëzave janë bërë tradicionalisht nga thjerrëzat, të grira dhe të formuara në brumë me salcë domate të kuqe, majdanoz të freskët të grirë dhe qepë të freskët, duke siguruar një kërcitje të freskët me çdo kafshatë. Mercimek köftesi nuk janë vetëm vegjetarianë, por edhe veganë dhe janë gjerësisht të disponueshëm në të gjithë vendin.

 

3. Ezme – Sallatë me domate pikante

Domatet dhe Turqia shkojnë dorë për dore, dhe askund nuk është më e dukshme kjo se sa te ezme e përulur. Bëhet duke prerë domatet, specat, djegësit, qepët, hudhrat dhe barishtet në kubikë dhe duke e lyer me lëng limoni, melasë shege dhe vaj ulliri. Kjo pjatë shpesh ofrohet si dhuratë ndërkohë që jeni duke pritur që ushqimi juaj të përgatitet, por ezmeja e përulur nuk duhet të anashkalohet është e mirë kur vjen puna te shija!

 

4. Çerkes Tavuk – Pulë çerkeze

Ky është një meze i përzemërt. E bërë me pulë të grirë dhe arra të prera në kubikë, kjo pjatë është kremoze, mishi dhe ka sasinë e duhur të kritjes. E veshur tradicionalisht me barishte të freskëta, pula çerkeze është një ndryshim interesant tekstual nga shumica e mezeve të tjera.

 

Meze të nxehta

1. Paçanga Börek – Pastiçeri me mish viçi dhe djathë

Nga shumë lloje të börek që gjenden në të gjithë Turqinë, paçanga është ylli. Është pastë e hollë e mbështjellë rreth djathit të shijshëm dhe pastırmasë (mish viçi i thatë i stazhuar) dhe i skuqur lehtë. Pjesa e jashtme është krokante dhe e lëmuar, ndërsa brenda është një shkrirje e lumtur e mishit të shijshëm të viçit dhe djathit kremoz e të shkrirë.

 

2. İçli Köfte – Qofte të mbushura, të skuqura

İçli köfte është një rostiçeri e dobishme në lëvizje ose një opsion më i rëndësishëm meze. Mishi i bluar skuqet me qepë, arra dhe nganjëherë rrush pa fara, dhe më pas formohet në toptha përpara se të futet në një përzierje bulguri, patate dhe erëzash. Më pas skuqet në kafe të artë. İçli köftes janë thellësisht të kënaqshme, me një lëvozhgë të jashtme të freskët dhe mbushje mishi me lëng e shije.

 

3. Karides Güveç – Tavë me karkaleca

Karides güveç është thellësisht e kënaqshme dhe gjellë e shijshme. Karkalecat e freskëta gatuhen në një salcë të thjeshtë me gjalpë dhe hudhër. Pjata paraqitet në tryezë ende duke flluskuar, do të prisni të zhyteni apo të shkoni për të? Ushqimet e detit, ndërsa janë ylli i shfaqjes, kanë konkurrencë të fortë nga salca e gjalpit të hudhrës. Më shumë bukë për të zhytur dikë?

 

4. Balık Kokoreç – Peshk me erëza të prerë në kubikë

Për të mos u ngatërruar me kokoreçin tradicional, peshku kokoreç është peshk i prerë në kubikë të imët që është kalitur me erëza, domate, qepë dhe speca. Kjo është një pjatë e freskët dhe e shijshme që do t’ju bëjë të ktheheni për më shumë.

 

Hyni në botën turke vetëm me ofertën e Max Travel3 dite ne Stamboll për vetëm 199 Euro.