Aeroplanët janë shpikje të mahnitshme. Përpara aeroplanëve, udhëtarët duhej të mbështeteshin te kuajt, karrocat, trenat dhe anijet, të cilave u deshën ditë, javë apo edhe muaj që udhëtarët të mbërrinin në destinacionet e tyre, ndërsa fluturimi më i gjatë pa ndalesë është pak më shumë se 18 orë. Ky rekord mbahet nga Singapore Airlines në një fluturim që udhëton 9,534 milje nga Singapori në Newark, New Jersey. A do të ishit të gatshëm të kalonit 18 orë e 30 minuta në aeroplan? Në fakt, shumë nuk do ta bënin. Përafërsisht 25% e popullsisë amerikane ka ankth fluturimi, ndërsa deri në 6.5 e popullsisë së botës vuan nga aviofobia, ose frika e fluturimit. Këto janë vetëm disa nga faktet e shumta të çuditshme dhe të mahnitshme të aeroplanit që do të shqyrtojmë sot.

Në Max Travel do të gjeni gjithmonë oferta të panumërta për shumë destinacione.

 

1. Qielli është i ngjashëm me një shkretëtirë

E keni pyetur ndonjëherë veten pse ju thahen fyti dhe hunda gjatë fluturimit? Ndoshta lëkura juaj ka humbur një pjesë të shkëlqimit të saj. Kabinat e avionëve janë nën presion. Niveli i lagështisë në një kabinë avioni është vendosur normalisht në 20%, ndërsa lëkura është mësuar me një minimum prej 40% lagështi. Jo vetëm kaq, por nivelet e lagështisë në një aeroplan janë më të thata se shkretëtira e Saharasë, e cila ka rreth 25% lagështi. Pra, fakti ynë i parë i aeroplanit është se, teknikisht, ju jeni duke fluturuar në një klimë shkretëtirë.

 

2. Aeroplanët mund të fiksohen me shirit

Në vitin 2015, një redditor i njohur postoi një foto virale të një tekniku të linjës ajrore që duket se rregullon një avion me shirit ngjitës. Në fakt, kjo shirit ngjitës është ajo që njihet si shirit i shpejtësisë, i cili ka çmimin e lartë prej rreth 700 dollarë për rrotull. Shiriti i shpejtësisë është një ngjitës alumini që përdoret për të riparuar përkohësisht dëmtimet sipërfaqësore derisa të arrihet një zëvendësim i përhershëm. Një tjetër fakt argëtues është se në Finlandë, është e zakonshme t’i referohemi shiritit si shirit Jezusi sepse “shpëton një person”. A do të thotë kjo vetëm se emri i shiritit të shpejtësisë është sepse është një zgjidhje e shpejtë për një problem jo kritik?

 

 

3. Shijet tuaja reduktohen me rreth 30% gjatë fluturimeve

Presioni i kabinës mpiron shijet dhe gjithashtu than ushqimin. Ajo që është edhe më e çuditshme është se preken vetëm shijet e ëmbla dhe të kripura, por pasagjerët ende mund të shijojnë çdo gjë pikante dhe të hidhur. Verërat gjithashtu kanë shije më acide për ata që duan të shmangin alkoolin me shije të ëmbël.

 

4. Stjuardesat

Stjuardesat nuk paguhen gjithmonë për të gjithë punën që bëjnë. Shpesh, atyre u paguhet vetëm koha e fluturimit, ose kur avioni largohet nga porta e origjinës dhe mbërrin në portën e destinacionit. Kjo do të thotë se stjuardesat nuk paguhen për ndihmën e pasagjerëve para, gjatë hipjes, pas fluturimeve ose për pastrimin në mes. Pavarësisht kësaj, stjuardesat marrin përfitime shtesë si fluturimi falas, bileta ajrore me ulje, hotele me pagesë etj. që disa mund të mendojnë se kompensojnë kohën e tepërt të shpenzuar në punë.

 

5. Kulla më e madhe e kontrollit të trafikut ajror në botë është e gjatë sa një rrokaqiell

Të gjithë aeroplanët kanë nevojë për një fushë ajrore për t’u ulur. Kjo kërkon ndihmën e fenerëve të aeroportit dhe dritave të pistës. Një nga aspektet më të rëndësishme të çdo aeroporti është kulla e kontrollit të trafikut ajror, e cila menaxhon trafikun tokësor. New Bangkok International Airporti në kullën e kontrollit të trafikut ajror të Tajlandës është 434 metra i lartë, që është e barabartë me një ndërtesë 40-katëshe.

 

6. Është e paligjshme të drejtosh një tregues lazer në një aeroplan ose helikopter

Drejtimi i një avioni me lazer është një krim federal, sepse drejtimi i lazerit drejt avionit mund të çorientojë pilotët. Në fakt, shfaqjet e dritës me lazer në fakt koordinohen me kontrollin e trafikut ajror dhe ushtrinë për t’u siguruar që nuk po ndërpresin fluturimet.

 

Tani që dini më shumë rreth aeroplanëve, kontaktoni Max Travel dhe përfitoni nga ofertat më të mira.

Looks like you have blocked notifications!