Burj Khalifa është një vepër e mahnitshme e arkitekturës dhe inxhinierisë. Pamja e Dubait nga ndërtesa më e lartë në botë është një përvojë e merituar dhe një udhëtim në kuvertën e vëzhgimit “On Top” në katin e 124-të është mënyra më popullore për ta bërë këtë.

Nëse jeni të interesuar të planifikoni një pushim në Dubai, atëherë një qëndrim prej 5 ditësh me MAX TRAVEL, do të jetë një zgjidhje ideale.

Një tjetër atraksion në katin e 148 të quajtur “Falcon Eye View” që ju lejon të bëni një fluturim virtual mbi Emiratet duke u ngjitur mbi atraksionet kryesore si një zog. Shumë gjëra të tjera tërheqëse ju presin në rrokaqiellin Dubait duke përfshirë ushqimin e shijshëm që mund të gjeni aty. Por këtë herë do të ndajmë me ju disa fakte interesante që nuk i keni ditur për mrekullinë e Dubait. 

 

Emri

Burj Khalifa, fjalë për fjalë do të thotë Kulla Khalifa. I njohur më parë si Burj Dubai ose Dubai Tower, i cili u ndryshua në Burj Khalifa kur kulla u hap zyrtarisht më 4 janar 2010. Khalifa rrjedh nga emri i Sheikh Khalifa Bin Zayed Al Maktoum, i cili është president i Adu Dhabi si dhe United Emiratet Arabe, Burj Khalifa dhe projekte të tjera ndërtimi në Dubai dikur ishin në prag të ndalimit për shkak të sulmit të krizës financiare, ishte fqinji Adu Dhabi që i siguroi fonde Dubait në kohën e vështirë, kjo është arsyeja kryesore që Dubai të riemërtojë Kulla Burj Khalifa, përveç kësaj, fjala Khalifa ka një rëndësi të rëndësishme në Islam, do të thotë lideri suprem i botës islame.

 

Vendndodhja

Adresa e Burj Khalifa është Bulevardi Sheikh Mohammed bin Rashid 1, Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, kulla ndodhet në qendër të qytetit të Dubait, një zonë përgjatë rrugës Sheikh Zayed, është një nga disa rrethe në qytet që është e mbushur me shumë kate. ndërtesa, një tjetër lagje me një sasi të konsiderueshme rrokaqiejsh është Dubai Marina, të dy distriktet janë afërsisht 11 milje larg njëri-tjetrit.

Në krahasim me Marinën e Dubait, e cila ndodhet pikërisht buzë detit, Burj Khalifa është 2.1 milje larg nga deti, kështu që pamja natyrore që rrethon kullën nuk është aq joshëse sa Marina e Dubait, por ka shumë liqene dhe lumenj të krijuar nga njeriu përreth kullës, këto liqene dhe lumenj e kanë kompensuar deri në një masë mungesën.

 

Lartësia

Lartësia arkitekturore e Burj Khalifa është 828 metra ose 2717 këmbë, kjo matet deri në majën e majës, pasi maja e saj konsiderohet një element arkitektonik i kullës. Përpara vitit 2010, lartësia e Burj Khalifa është mbajtur prej kohësh si sekret për të mos lejuar tejkalimin e saj nga konkurrentët e mundshëm. Më në fund, pronari Emaar pretendoi se lartësia standarde e Burj Khalifa ishte 828 metra, me një lartësi totale prej 829.8 metrash në majë (ka një gjilpërë të vogël 1.7 metra në majë të majës në 828 metra), duke e bërë atë ndërtesën më të lartë në botë në çdo kategori.

Kati më i lartë i zënë është niveli 154, i cili është 584 m i lartë nga toka. Për vizitë publike, ka 3 kuvertë vëzhgimi, përkatësisht në nivelet 124,125 dhe 148. Ajo në nivelin 148 është tani kuverta më e lartë e vëzhgimit në botë me një lartësi prej 555 metrash.

 

Projektimi dhe zhvillimi

Ishte qeveria e Dubait që mori vendimin për të ndërtuar një ndërtesë më të lartë në botë, qëllimet e ndërtimit të Burj Khalifa janë të ndryshme dhe renditen më poshtë:

  1. Dubai dëshiron ta bëjë turizmin industrinë e dytë të emiratit për të lehtësuar varësinë nga tregtia e naftës.
  2. Ndërtimi i një kulle me atë madhësi mund të përmirësojë shumë identitetin e qytetit dhe reputacionin e tij në botë dhe të tërheqë vëmendjen e botës.
  3. Kthejeni titullin e ndërtesës më të lartë në botë në Lindjen e Mesme pasi Piramida Khufu kishte qenë ndonjëherë ndërtesa më e lartë në botë për më shumë se 4000 vjet.
  4. Sundimtari i Dubait tha një herë në Twitter se ideja e ndërtimit të Burj Khalifa u frymëzua nga një vizitë në Empire State Building në New York City shumë dekada më parë në vitet 1960, Empire State Building ishte ndërtesa më e lartë në botë deri në atë kohë, sundimtari u frymëzua thellë prej saj dhe krijoi idenë e një ndërtese më të lartë në atdheun e tij.

 

Këto janë disa fakte për ndërtesën më të lartë në botë. Për çfarë përdoret gjithsesi Burj Khalifa? Është në fakt një ndërtesë me shumë përdorime që ka restorante, hotel, apartamente banimi, hapësira për zyra dhe është një atraksion turistik me kuvertën e saj të vëzhgimit. Gati për të vizituar?

 

Kontaktoni njërin nga agjentët tanë për të rezervuar pushimet tuaja me këtë ofertë nga MAX TRAVEL 5 Ditë në Dubai prej 589 Euro.

Looks like you have blocked notifications!