Ish lagja greke Fener dhe afër lagjja e vjetër hebreje Balat, e vendosur në bregun jugor të Bririt të Artë, kanë një trashëgimi historike shumë të pasur dhe një zonë turistike shumë të njohur të Stambollit. Feneri dhe Balati janë kthyer në një vend turistik me kontributet e fundit në fushën e turizmit.

Max Travel  është gjithmonë me ju me ofertat më të mira dhe për t’ju treguar për vendet më të mira që nuk duhet të humbisni në StambollRajoni është shumë i famshëm si me vendasit ashtu edhe me turistët. Sheshet kryesore janë mjaft plot ngjyra me kafene dhe restorante turistike. Në të njëjtën kohë, rajoni është i mbushur me dyqane antike.

 

Fener (Vatikani i Grekëve)

Duke qenë një lagje shumë mbresëlënëse, Fener ofron një përvojë fantastike për vizitorët e tij me atmosferën e tij autentike duke përfshirë shumë kisha interesante, Patriarkanën Greke të Fenerit, arkitekturën dhe shkëlqimin e pazakontë, shkollën e mesme greke për djem Fener, rrugët e ngushta dhe shpatet me kafene shumëngjyrëshe, restorante antike dhe dyqane.

Feneri ka qenë një lagje greke që nga shekulli i 16-të dhe grekët e pasur që jetonin atje erdhën gjithashtu në pozicione të rëndësishme në periudhën osmane. Grekët vazhduan të jetonin në Fener deri në mesin e shekullit të 20-të. Më pas ka qenë më shumë banues nga emigrantët e varfër nga Turqia lindore.

A e dini se Feneri është “Vatikani i Ortodoksisë Greke”? Fener strehon Patriarkanën e Konstandinopojës dhe Kishën Bullgare të Shën Stefanit, e cila është një nga kishat e pakta të parafabrikuara prej gize në botë. Patriarkana Greke e Fenerit është ende kishë-nënë për krishterimin ortodoks grek në mbarë botën.

 

Balat (një lagje e vjetër hebreje)

Lagjja e Balatit, e cila është ngjitur me Fenerin, gjithashtu magjeps vizitorët si Feneri me kafenetë dhe restorantet e tij shumëngjyrëshe, dyqanet antike dhe të cilësisë së mirë, gjurmët e trashëgimisë hebraike, sinagogat dhe kishat e ndryshme. Balat ka qenë shtëpia e hebrenjve greqishtfolës që nga bizantinët. Megjithatë, në shekullin e 15-të, sefardët që u mërguan nga Spanja u vendosën në Balat.

Zona e Balatit gjithashtu shumë e pasur me trashëgimi bizantine. Duke qenë një lagje e vjetër hebreje, ka qenë gjithmonë një lagje e varfër se Feneri. Në Balat ka një numër të madh të popullsisë hebreje, kështu që mund të gjeni shumë sinagoga dhe institucione hebreje, si dhe disa kisha dhe xhami.

 

Qendra e Fenerit dhe zona e kafeneve

Zona midis rrugës Yildirim dhe rrugës Vodina, afër brigjeve, është zona më e gjallë e Fenerit. Kafenetë dhe restorantet autentike dhe shumëngjyrëshe, majtas dhe djathtas, mirëpresin vizitorët që vijnë për të eksploruar Fenerin dhe për të pushuar pasi kanë bërë shumë foto. Ju mund të shihni portat e famshme shumëngjyrëshe kur ngjiteni në shpatin e mëtejshëm përpjetë të rrugës Camci Cesmesi.

 

Patriarkana Greke e Fenerit dhe Kisha e Shën Gjergjit

Patriarkana Greke e Fenerit dhe Kisha Patriarkale e Shën Gjergjit ndodhen në Fener në brigjet e Bririt të Artë dhe ndajnë të njëjtin oborr. Patriarkana është ende kishë-nënë për krishterimin ortodoks grek në mbarë botën. Kisha e Shën Gjergjit ka shumë objekte me vlerë dhe froni i shekullit të 5-të është më i shquari.

 

Shkolla e mesme greke për djem Fener (Kështjella e Kuqe – Shkolla e Kuqe)

Kur ta shikoni Fenerin nga larg, me siguri do ta kapni me shikim të parë këtë ndërtesë që bie në sy me siluetën e saj të kuqe dhe arkitekturën madhështore, për të cilën shumica thonë se duhet të jetë një kishë. Në fakt, kjo është shkolla e mesme greke për djem Fener. E njohur edhe si Kalaja e Kuqe ose Shkolla e Kuqe, ajo është gjithashtu një nga fotografitë e preferuara për vizitorët me strukturën e saj të mrekullueshme, e cila arrihet duke kaluar një shpat të gjatë dhe që të bën të ngresh kokën edhe kur të vish në të.

Ndërtesa është ndërtuar me tulla të kuqe dhe materiale ndërtimi të sjella nga Franca në vitin 1881. Në fakt, madhështia e ndërtesës dëshmon se sa e pasur dhe e rëndësishme ishte kjo zonë në atë kohë.

 

Kisha Ortodokse Bullgare (Kisha e Hekurt, Aya Istefanos)

Kisha Bullgare (Aya Istefanos / Sveti Stefan), e njohur gjithashtu si Kisha e Hekurt, ndodhet në bregun e Bririt të Artë, afër rrethit Fener. Format e hekurit të përdorura në strukturë u sollën nga Vjena në 1871 me anije. Kisha u ndërtua për minoritetin bullgar që u largua nga Patriarkana Greke e Fenerit

 

Tregu Balat, zona e dyqaneve vintage dhe antike

Kur të shkoni në qendër të Balatit, në sheshin e bukur të vogël ku është Sinagoga, do të arrini në Pazarin mbresëlënës dhe autentik të Cifit, në rrugën Leblebiciler. Emri Cifit që iu dha hebrenjve gjatë periudhës osmane. Dhe Pazari mori këtë emër për shkak të tregtarëve hebrenj që dikur kanë qenë në zonë. Këtu mund të gjeni një shumëllojshmëri të dyqaneve të bukura antike dhe të cilësisë së mirë dhe dyqane me pasqyra. Ekziston edhe sinagoga Yanbol dhe taverna e famshme Agora

 

Merdivenli (Shkallët) 

Rampa Corbaci Cesmesi, e njohur edhe si rampa Merdivenli (Shkallët), është një vend shumë i njohur ku si vendasit ashtu edhe turistët janë shumë të interesuar dhe bëjnë shumë foto. Kur vizitoni Balatin, ju rekomandojmë të vizitoni këtë zonë të restauruar në kuadër të projektit të Trashëgimisë Kulturore të UNESCO-s.

 

Shumë gjëra ju presin në Stamboll, kontaktoni tani në Max Travel  dhe përfitoni nga oferta e 3 ditë shëtitje në Stamboll

Looks like you have blocked notifications!