Çfarë do të ishte një pushim pa suvenire për të sjellë në shtëpi për të dashurit tuaj?

Në Antalia zgjedhja është e madhe dhe shumëllojshmëria gati e pakufizuar. Pavarësisht nëse jeni më shumë i dhënë pas suvenireve klasike apo tradicionale apo diçka më unike, ju mund të gjeni gjithçka këtu.

Vetëm me ofertat e Max Travel do të mund t’i përjetoni të gjitha në një vend.Si në çdo qytet, pikat referuese dhe pamjet në Antalia janë të disponueshme në shumë forma suveniresh (filxhan, pjatë, gotë, kartolinë, poster, bluzë, çantë, magnet), gjithçka mund të gjendet.

Por ka edhe suvenire që janë unike për Antalia dhe Turqinë dhe janë artikuj tipikë që mund t’i gjeni në qytet dhe në vend.

 

1. Nazar Boncuk – Mbrojtësi i syrit të keq

Nazar Boncukat janë bërë kryesisht prej qelqi dhe të disponueshme në të gjitha format dhe madhësitë, individualisht si zinxhirë çelësash, vathë dhe bizhuteri të tjera, zinxhirë, në gota dhe pjata, dhe shumë më tepër.

Syri është gjithmonë blu, pasi bluja konsiderohet një ngjyrë e fortë dhe kështu duhet të jetë në gjendje të thithë energjinë negative dhe të mbrojë mbajtësin e hajmalisë nga syri i keq. Në disa rajone besohet gjithashtu se njerëzit me sy blu kanë syrin e keq dhe madje fshehin foshnjat e tyre nga njerëzit me sy blu. Është një suvenir interesant dhe gjithashtu një simbol i Turqisë.

 

2. Tavla

Besohet se Tavla, e cila është shumë e ngjashme me Backgammon, luhej në kohët e lashta. Sigurisht, ne e dimë se ka ekzistuar që nga viti 50 pas Krishtit. Loja luhej në të gjithë Evropën në Mesjetë me emra të ndryshëm derisa u ndalua nga kisha. Kisha më pas urdhëroi djegien e të gjitha dërrasave, kështu që u shpik dërrasa e palosshme, e maskuar si një libër.

Sot, Tavla është shumë e njohur në Turqi dhe luhet nga të gjitha moshat pothuajse në çdo rast. Ndoshta ju mund të keni dëshirë të luani një raund Tavla edhe në shtëpi.

 

3. Rakı

Ndër pijet alkoolike, raki është pija kombëtare turke par excellence. Është bërë nga rrushi i pjekur, i cili fermentohet dhe distilohet. Më pas shtohen farat e anise dhe koprës dhe distilohet përsëri. Pija ka një shije të ngjashme me jamballin.

Raki mund të shijohet i pastër, por tradicionalisht përzihet me ujë dhe shijohet me hors d’oeuvres, që në turqisht quhet meze. Kur kombinohet me ujë, aniseu bie dhe pija merr një ngjyrë të bardhë qumështi. Nganjëherë quhet edhe qumësht luani, ose aslan sütü në turqisht, për shkak të ngjyrës së bardhë.

Pija e pastër ka një përmbajtje alkooli prej 40-50%. Varietetet më të famshme janë Yeni Rakı dhe Tekridağ.

 

4. Lokum

Edhe pse quhet mjaltë turke, kjo karamele nuk ka asnjë lidhje me mjaltin. Është bërë nga sheqeri, uji dhe niseshteja. Arrat e grira, bajamet dhe/ose fëstëkët përzihen në pelte dhe shtohen shije të ndryshme, si ujë trëndafili, qershi ose bajame. Në kohën e sulltanëve, kjo ëmbëlsirë rezervohej vetëm për shtresat e larta.

Shija e trëndafilit dhe lokumi i bajames janë shumë të njohura.

Thjesht provoje! Shitësi do t’ju lejojë të shijoni para se të merrni vendimin tuaj përfundimtar.

 

5. Mallra bakri

Enët e tavolinës prej bakri ishin shumë të njohura në Turqi gjatë Perandorisë Osmane. Kana, tiganët e vegjël, tenxhere për të bërë kafe dhe tabaka çaji janë disa nga suvenirët më të njohur.

Pranë pazarit të madh në Antalia, ndodhet një rrugë e vogël anësore ku ndodhen pothuajse vetëm bakërpunuesit. Këtu, mallrat e bakrit bëhen ende në të njëjtën mënyrë si njëqind vjet më parë.

 

Antalya ju pret me atraksionet e shumta dhe mundësitë për blerje. Kontaktoni tani Max Travel  dhe përfitoni nga ofertat.

Looks like you have blocked notifications!