Stambolli është një enë shkrirjeje kulturash dhe të gjitha këto ndikojnë këndshëm në skenën e ushqimit. Pra, harroni zinxhirin ndërkombëtar të ushqimit përderisa jeni këtu dhe po provoni ushqimin e vërtetë turk.

Stambolli për ushqime dhe MAX TRAVEL për oferta janë thesar i vërtetë kënaqësish, pra ja mundësia për të shfrytëzuar të dyja.

Stambolli është një qytet i gjallë me një traditë të pasur kulinarie që ofron një gamë të gjerë opsionesh ushqimore me çmime të ndryshme. Disa nga ushqimet më të lira që mund të gjeni në Stamboll përfshijnë:

 

SIMIT

Simit është një pjesë e rëndësishme e jetës së përditshme në Stamboll. Mund të shihni shumë njerëz që hanë mëngjes me simit në rrugët e Stambollit dhe në tragetet nostalgjike të qytetit. Meqë ra fjala, çaji turk shkon shumë mirë me simit. Shumica e shitësve ambulantë në rrugë vendosin djathë brenda, dhe është i shijshëm. Disa nga dyqanet e famshme në Stamboll janë Tarihi Karakoy Galata Simitcisi në Karakoy, Tarihi Harbiye Firini në Sisli, Tarihi Bogazkesen Firini në Beyoglu dhe Cigdem Pastanesi në Sultanahmet. Këto lagje ku ndodhen furrat e vjetra të simit janë gjithashtu vendet më të mira për të qëndruar në Stamboll.

 

KUMPIR

Kumpir është një nga simbolet e Ortaköy (një lagje që ndodhet në Bosfor) dhe natyrisht ka shumë dyqane këtu ku mund të provoni këtë. Kumpirit i vishet  një gjalpë e veçantë dhe djathë dhie. Sallata ruse është një bazë me sallatë bulgur, kërpudha, kos, lakër të kuqe dhe perime, patate të pjekura, ullinj.Ju mund ta blini kumpirin në dyqane të ndryshme në Ortaköy, uluni në një ulëse dhe shijoni pamjen e Bosforit dhe Ortaköy. 

 

LAHMACUN

Lahmacun përbëhet nga dy fjalë me origjinë arabe që do të thotë “mish” dhe “brum i gatuar”. Lahmacun është një pjesë e hollë brumi, e mbushur me mish të grirë, perime të grira dhe barishte. Receta të ndryshme lahmacun nga provincat lindore të Turqisë janë të përfaqësuara në vendet më të mira të lahmacun në Stamboll.

 

DONER KEBAB

Doner Kebab është ushqimi më i popullarizuar në rrugë në Stamboll. Në rrethe si Sultanahmet, Eminonu, Besiktas dhe Uskudar, ju sugjeroj të zgjidhni restorantet lokale të mbushura me njerëz. Donerci Sahin Usta pranë Pazarit të Madh dhe Asim Usta (Karadeniz Doner) në Besiktas janë disa nga vendet ku mund të hani një vakt të shpejtë dhe të mahnitshëm në Stamboll. Një vend tjetër për t’u vizituar është Zumrut Doner afër Pazarit të Erëzave. Duhet ta keni vënë re se ushqimi i rrugës në Stamboll identifikohet me rrethe të caktuara. E përbashkëta e këtyre vendeve është se janë afër kalatave të trageteve.

 

BALIK EKMEK

Balik Ekmek është një sanduiç peshku që është i njohur në Stamboll. Ai përbëhet nga peshk i pjekur në skarë ose i skuqur, marule dhe qepë, të shërbyera në një simiteBalik Ekmek (sanduiç peshku) mund të gjendet në shumë pjesë të Stambollit. Megjithatë, kur vendasit mendojnë për sanduiçin e peshkut, Eminonu është vendi i parë që ju vjen në mendje. Është një kënaqësi e madhe të hash sanduiçe peshku pranë varkave të peshkut që qëndrojnë buzë detit në Eminonu. Ju mund të uleni në stolat në rrugë dhe të shikoni Kullën Galata ndërsa hani sanduiçin tuaj të peshkut. Disa nga vendet që mund të vizitoni janë Nimet Abla Balik Ekmek dhe Taka Balik Ekmek.

 

TAVUK PILAV

Tavuk është një meze i përzemërt. E bërë me pulë të grirë dhe arra të prera në kubikë, kjo pjatë është kremoze, mishi dhe ka sasinë e duhur të kritjes. E veshur tradicionalisht me barishte të freskëta, pula çerkeze është një ndryshim interesant tekstual nga shumica e mezeve të tjera.

 

BAKLLAVA

Bakllava është një ëmbëlsire e pasur dhe e këndshme që e ka origjinën në Lindjen e Mesme dhe tani është e njohur në shumë pjesë të botës. Është një ëmbëlsirë që përbëhet nga shtresa brumi phyllo, arra të copëtuara dhe shurup i ëmbël ose mjaltë. Origjina e bakllavasë mund të gjurmohet në Perandorinë Osmane, e cila përfshiu pjesë të Azisë, Evropës dhe Afrikës nga shekulli i 14-të deri në fillim të shekullit të 20-të. Bakllava ishte një ëmbëlsirë popullore në kuzhinat mbretërore të sulltanëve osmanë dhe përfundimisht u përhap në të gjithë perandorinë dhe më gjerë.

Këto janë vetëm disa shembuj të shumë opsioneve ushqimore të shijshme dhe të përballueshme që mund të gjeni në Stamboll.