Kuzhina turke është shumë e larmishme dhe me famë botërore. Stambolli është një enë shkrirjeje kulturash dhe të gjitha këto ndikojnë këndshëm në skenën e ushqimit. Pra, harroni zinxhirin ndërkombëtar të ushqimit përderisa jeni këtu dhe po provoni ushqimin e vërtetë turk.

Stambolli për ushqime dhe MAX TRAVEL për oferta janë thesar i vërtetë kënaqësish, pra ja mundësia për të shfrytëzuar të dyja.

Por me kaq shumë pjata të ndryshme për të zgjedhur, ku të filloni?

 

Türk döner(Doner turk)

Shumica zgjedhin doner  kur duan të hanë diçka në Stamboll. Doner është pjesë e një kulture ushqimore që daton qindra vjet më parë dhe natyrisht, është një nga pjatat më të njohura dhe më të shijshme në Turqi.
Prandaj, fama e donerit tashmë e ka tejkaluar Turqinë dhe është një ushqim shumë i njohur në të gjithë botën. Një nga gjërat e para që turistët që vizitojnë Turqinë duan të dinë është se ku të hanë doner të shijshëm.
Ka shumë vende që shërbejnë doner dhe disa prej të cilave janë shumë të famshme në Stamboll. Ne ju rekomandojmë Dönerci Şahin Usta në Pazarin e Madh(Kapalıçarşı)

 

Simit

Shëtisni në rrugët e qytetit mjaft herët dhe do të shihni stoqe të simitit të sapopjekur që transportohen nëpër qytet shpesh të grumbulluara në tabaka të vendosura mbi koka, në furrat e bukës dhe në karrocat e lëvizshme ku shiten pothuajse në çdo cep të rrugës, nuk do të mund t’i shmangni ato.

 

Türk kahvesi (Kafe turke)

Rituali i pirjes së Türk kahvesi (Kafes turke) dhe vetë produktit është krejt i ndryshëm nga ofertat zinxhirore të amerikanizuara. Kafeja në fakt përgatitet ngadalë në një sobë mbi nxehtësi shumë të ulët dhe shërbehet në filxhanë. Mund të përmbyllen vaktet e lavdishme (mëngjesi dhe dreka) ose të shijohet si një gëlltitje gjatë ditës. Këtë nektar të errët do ta gjeni të servirur në çdo restorant dhe kafene në të gjithë Stambollin, por për më të mirën vizitoni Fazil Beun në Kadıköy, ku ata pjekin dhe bluajnë në vend.

Adresë: Fazil Beu, Serasker Cad. No1 A Date Kadıköy ıarşısı Telefon: +90 216 450287

 

Kahvaltı (Mëngjesi)

Harroni tasat me drithëra pa shpirt ose feta hambare dhe marmite të thithura, shikojeni mënyrën se si turqit e trajtojnë shpesh vaktin e parë të ditës, koha e mëngjesit në Turqi është një punë mjaft e madhe. Një mëngjes me plotë produkte të freskëta që shpesh do t’ju mbajë deri në darkë, ndoshta një simit i vogël.

Paraqitja tipike të mëngjesit turk (si domate, kastravec, ullinj) së bashku me djathëra nga vetë qyteti i Vanit, vezë, brumë dhe më shumë.

Ja çfarë mund të prisni nga menyja Serme Kahvaltı (Përhapja e mëngjesit)

  • Peynir (Djathë disa lloje të ndryshme)
  • Kaymac ve bal (krem ​​i mpiksur i shërbyer në një pjatë me mjaltë)
  • Tereyağı (gjalpë)
  • Zeytin (një shumëllojshmëri ullinjsh)
  • Murtuga (bukë e lyer me vezë dhe miell dhe e skuqur në vaj)
  • Kavut (grurë i bluar, piper i zi dhe sheqeri të ziera së bashku në gjalpë)
  • Reçel (reçel)
  • Hashlanmış yumurta (vezë të ziera)
  • Domates, marule (domate, kastravec)
  • Sınırsız çay (çaj turk pa kufi)
  • Ekmek (shporta të pafundme me bukë të sapopjekur)
  • Menemen (vezë të fërguara të gatuara me speca dhe pak erëza)
  • Gözleme (bukë shumë e hollë dhe e freskët e palosur rreth një mbushjeje si spinaq, patate ose djathë dhe e gatuar në një tigan të sheshtë).

Adresë: Van Kahvaltı Evi, Defterdar Yokuşu 52 / A, Cihangir, Beyoğlu Telefoni: 212-293-6437

E mëngjesi i premtuar në Stamboll është i mundur me ofertën e Max Travel per Stamboll🥳

 

Balık ekmek (Sanduiç peshku)

Ky sanduiç peshku është një nga shijet tradicionale rrugore të kuzhinës turke, identifikohet veçanërisht në Eminönü-n (lagje e Stambollit). Kur ecni përgjatë urës së Galatas dhe zonës së portit Eminönü, do të gjeni shumë varka peshkatarësh të zbukuruara me zbukurime kaq shumëngjyrëshe dhe të bukura me flamuj të kuq turk që shesin këtë ushqim popullor të rrugës së Stambollit.

 

Fasulye (Fasule)

Nëse kur kërkoni menynë në një restorant ju paraqitet një përgjigje “janë vetëm fasule dhe oriz”, ju e dini se jeni duke kërkuar një ushqim të mirë. Mbushni tasa me fasule të pjekura të bukura dhe thjesht të gatuara, me një bazë domateje të thartë që përfshin qepë dhe spec djegës dhe bishtaja të bardha kremoze. Trajtojini vetes një pjatë rehati të shëndetshme dhe pa mish.

Adresë: Erzincanlı Ali Baba, Prof. Sıddık Sami Onar Caddesi 11, Süleymaniye-Telefoni: 212-513-6219.

 

Secila më e shijshme se tjetra apo jo?

 Mos i humb ofertat e Max Travel per Stamboll duke filluar nga vetem 169 Euro per 3 dite.