Transporti në Stamboll ofron një gamë të gjërë mundësish për udhëtimin në këtë qytet të mrekullueshëm. Duke filluar nga mjetet publike të transportit si metroja dhe autobuset që janë të shpeshta dhe të përshtatshme për të arritur në destinacionet kryesore të qytetit, deri te taksi dhe shërbimet e aplikacioneve si Uber dhe Lyft, që ofrojnë një alternativë më të rehatshme për të shëtitur nëpër rrugët e ngushta.

Max Travel është gjithmonë me ju me ofertat më të mira për çdo destinacion, por edhe për t’ju ndihmuar të planifikoni një udhëtim.

Përvoja më e veçantë do të jetë, ndryshe, përdorimi i vapurit në Bosfor, një mjet i jashtëzakonshëm për të shijuar pamjet e bukura të qytetit dhe për të kryer udhëtime emocionuese nga një anë tjetër e Bosforit në tjetrën. Sipas preferencave dhe kohës, vizitorët mund të zgjedhin shumë mënyra të ndryshme për të kënaqur udhëtimin e tyre në Stamboll.

Lajm edhe më i mirë për vizitorët është se shumica e pamjeve kryesore, lagjeve historike dhe atraksioneve të tjera kryesore janë të vendosura brenda një zone qendrore relativisht kompakte të qytetit që është e qarkullueshme me një kombinim të ecjes dhe udhëtimeve në tramvaj, metro ose target.

 

Tramvaji dhe teleferik

Nga katër linjat moderne të tramvajit të Stambollit, ajo që mund të përdoret më shumë për vizitorët është T1, e cila fillon pranë terminalit të trageteve Kabataş dhe kalon nëpër urën e Galatas dhe kalon pamjet e Sulltanahmetit. Ekziston gjithashtu një tramvaj (T5) së bashku me Bririn e Artë që ndalon në lagjet shumëngjyrëshe të Fener, Balat dhe Eyüp, dhe një tramvaj (T3) që kalon nëpër lagjen Kadıköy në anën aziatike të Stambollit. Dy linja teleferiku, njëra midis Karaköy dhe Sheshit Tünel dhe tjetra midis Kabataş dhe Sheshit Taksim, lidhin tramvajin T1 me zonën e pedonalizuar të blerjeve dhe argëtimit rreth İstiklal Caddesi, duke kursyer një ecje të pjerrët përpjetë. Nga stacioni Eyüp i T1, një teleferik ngjitet në kafenenë e njohur Pierre Loti dhe zonën e shikimit.

 

Metro dhe Marmaray

Linjat gjithnjë në zgjerim të metrosë së Stambollit shtrihen për më shumë se 80 milje, duke lidhur pjesë të reja të qytetit ndërsa rritet. Shumica e vizitorëve ndoshta nuk do të kenë nevojë të përdorin asnjë linjë tjetër përveç M2 midis Hacıosman dhe Yenikapı, e cila kalon nëpër zonat e biznesit dhe tregtare rreth Levent, Sheshit Taksim dhe Şişhane në Beyoğlu dhe përgjatë Bririt të Artë. Një sistem i veçantë hekurudhor nëntokësor, Marmaray, lidhet me metronë në Yenikapı dhe shkon nën Bosfor në një tunel në anën aziatike.

 

Traget

Pamjet mahnitëse e bëjnë udhëtimin në një nga tragetet e Stambollit një atraksion turistik në vetvete. Varkat kalojnë rregullisht Bosforin midis Eminönü, Karaköy, Kabataş dhe Beşiktaş në anën evropiane dhe Kadıköy dhe Üsküdar në anën aziatike. Tragetet gjithashtu qarkullojnë afërsisht çdo orë përgjatë Bririt të Artë, çdo dy orë në Ishujt e Princave dhe herë pas here lart e poshtë Bosforit.

 

Dolmuş dhe minibus

Në përputhje me emrin e tij, që do të thotë “i mbushur” në turqisht, ky lloj transporti i përbashkët niset vetëm pasi mbushet me pasagjerë. Në Stamboll, një dolmuş është zakonisht një furgon i verdhë me disa rreshta ulësesh që shkon përpara dhe mbrapa midis dy destinacioneve. Ato mund të jenë të dobishme për të shkuar nga Sheshi Taksim në Beşiktaş, ose për në Kadıköy sapo tragetet të ndalojnë së punuari vonë natën.

Minibusët zakonisht kalojnë në rrugë më të gjata dhe funksionojnë sipas një orari të caktuar. Të dy llojet e automjeteve në përgjithësi kanë një shenjë në xhamin e përparmë që tregon destinacionin e tyre. Minibusët marrin dhe zbresin në stacionet e caktuara gjatë rrugës, ndërsa pasagjerët e dolmushit i tregojnë shoferit se ku duan të dalin. Një tjetër ndryshim i rëndësishëm është se një shofer dolmush do të marrë vetëm para në dorë, jo një kartë ose simptomë, për tarifën. Nëse jeni në një dolmuş, mos u habitni nëse njerëzit që ulen pas jush ju japin disa lira turke – ju pritet t’ia kaloni shoferit për ta dhe t’ia ktheni çdo ndryshim.

 

Autobus

Një rrjet linjash autobusësh mbulon qytetin, por mund të jetë e vështirë për vizitorët të kuptojnë se cili prej tyre shkon atje ku mund të kenë nevojë. Një tunel nën sheshin Taksim dhe një parking në Eminönü pranë porteve të trageteve janë dy qendrat kryesore qendrore për autobusët. Dhe sigurisht autobusët janë subjekt i trafikut famëkeq të Stambollit. Gjashtë linja metrobus funksionojnë në korsitë e tyre të autostradës, por kryesisht shërbejnë për zona banimi dhe biznesi të largëta.

 

Taksi

Shoferët e taksive të Stambollit kanë një reputacion të keq për përpjekjet për të mbushur tarifat, duke refuzuar të marrin pasagjerë dhe sjellje të tjera të këqija, veçanërisht kur bëhet fjalë për vizitorë të huaj. Është më mirë të marrësh një taksi nga një stendë ose hotel, ose duke përdorur një aplikacion si Uber ose BiTaksi. Drejtuesit e taksisë e kanë kundërshtuar me zë të lartë Uber, i cili si rezultat funksionon vetëm duke përdorur taksi të rregullta të verdha ose bruz.

 

Biçikleta dhe skuter

Biçikletat përdoren pak si transport i përditshëm në Stamboll, dhe duke pasur parasysh mungesën e korsive të biçikletave dhe ndërgjegjësimin e shoferëve të çiklistëve, nuk rekomandohet si një mënyrë për të lëvizur. Megjithatë, ka vende të këndshme për një shëtitje rekreative, veçanërisht përgjatë Bosforit dhe në bregdetin Marmara, në të dy anët evropiane dhe aziatike të qytetit. Sistemi komunal i marrjes me qira të biçikletave i bazuar në aplikacione İSBİKE ka stacione përgjatë të gjitha atyre brigjeve. Ishujt e Princave janë gjithashtu një vend i njohur për të ngarë biçikletat. Skuterët elektrikë të markës Marti janë gjithashtu gjithnjë e më të kudondodhur.

 

Istanbulkart (Karta e Stambollit)

Një Istanbulkart e rimbushshme është e përdorshme në të gjitha format e transportit publik dhe jep një zbritje 30% në tarifat, plus lehtësinë e mosblerjes së biletave të vetme, duke e bërë të vlefshme sherrin e rastit për të blerë një të tillë. Kartat shiten nga makinat shitëse të verdhë dhe blu në shumë (por jo të gjitha) stacionet e metrosë dhe të tramvajit – kërkoni shenjën “Biletmatik”. Një kartë kushton 13 TL, pa përfshirë asnjë kredit. Mund të shtoni kredi në të njëjtat makina. Ka gjithashtu një faqe interneti dhe një aplikacion, por ato mund të jenë të vështira për t’u naviguar për jo-turqishtfolësit.

Këshillë për përdorimin e Istanbulkart: Ju gjithashtu mund të përdorni kredinë tuaj të Istanbulkart për të paguar tarifën 1 TL për të përdorur shumë tualete publike të drejtuara nga qyteti.

 

Rezervo tani


Viber

Whatsapp

Facebook Messenger

 

 

Looks like you have blocked notifications!