Kuzhina turke mund të jetë e njohur për qebapët dhe mezetë e saj, megjithatë, ekziston një aspekt i kulturës së ushqimit turk që tërheq gjithmonë vëmendjen e adhuruesve të ushqimit: Mëngjesi turk.

Max Travel është gjithmonë me ju me ofertat më të mira për çdo destinacion, por edhe për t’ju ndihmuar të planifikoni një udhëtim.

Lloji më i zakonshëm i mëngjesit turk që një vizitor në Turqi do të hante është serpme kahvaltı, që përkthehet në “përhapjen e mëngjesit”, pasi pjatat e përbashkëta përhapen nga çdo skaj i tryezës për t’u shijuar me qetësi.

1.Sucuklu Yumurta (Vezë me suxhuk)

Ndërsa mishrat e përpunuar si salsiçet janë një paraqitje e zakonshme në shumë tavolina të mëngjesit evropian, asnjë nuk është si sucuku turk. Sucuk, ose sujuk, i cili bëhet me mish viçi dhe përzihet me hudhër dhe erëza të tjera në procesin e fermentimit për një aromë të fortë dhe të kalitur mirë. Hidhni pak sucuk në një tigan me pak gjalpë dhe vezë të gatuara në zjarr të ulët dhe ajo që keni është sucuklu yumurta turke, një pjatë kryesore e mëngjesit e shijshme dhe e pasur me proteina.

 

2. Menemen

Nëse Sucuklu Yumurta (Vezë me suxhuk) është shumë e rëndë, mund të dëshironi të provoni menemen. Menemen është një pjatë tradicionale e mëngjesit turk, e përbërë nga vezë, domate, speca jeshilë dhe erëza të ndryshme aromatike të ziera në vaj dhe që shërbehet shpesh në një tigan bakri për t’u ndarë me të gjithë në tryezë. Për një pjatë më të përzemërt shtohet mishi i pjekur, por më shpesh djathi i bardhë ose djathi çedar.

 

3. Çılbır (Vezë e zier)

Një tjetër pjatë me vezë që haset zakonisht në tavolinat e mëngjesit turk është Çılçır. Për vezët e ziera, shërbehen me kos me hudhër, shpesh i mbushur me gjalpë të mbushur me piper. Çılbır ishte një pjatë e preferuar e Sulltanëve Osmanë dhe tekstura e tij e pasur ende e bën atë një pjatë popullore në çdo mëngjes turk.

 

4. Pişi (Petulla)

Ndërsa buka tradicionale është e dhënë në çdo tryezë të mëngjesit turk, në ditët e sotme Pişi (Petulla) është një tjetër. Pişi (Petulla) është thjesht brumë i skuqur i bërë me miell, maja, qumësht, vezë, gjalpë, kripë dhe sheqer. Mund të përshkruhet thjesht si një donut i shijshëm. E ngrënë së bashku me një shumëllojshmëri djathërash, reçel ose çokollatë me lajthi, ju shërben kombinimi perfekt i shijeve të ëmbla dhe të shijshme.

 

5. Kuymak

Një tjetër pjatë e shoqëruar kryesisht me bukë, kuymak është një përzierje e shijshme e miellit të misrit, gjalpit dhe djathit të shkrirë. Kuymak është një specialitet i zakonshëm i mëngjesit të konsumuar në rajonin e Detit të Zi të Turqisë. Për t’u siguruar që kuymak është përgatitur siç duhet, kontrolloni nëse vargjet e gjata të djathit me gjalpë shtrihen nga piruni juaj. Ndër ushqimet më dekadente të mëngjesit turk, kuymak është ndoshta zgjidhja perfekte për stomakun bosh.

 

Ndërsa kuzhina turke përhapet në të gjithë globin, gjithnjë e më shumë njerëz po familjarizohen me tërheqjen e mëngjesit klasik turk. Edhe pse është i njohur për përhapjen e tij fotogjenike të djathrave dhe produkteve të freskëta, mëngjesi turk ka gjithashtu një sërë pjatash unike tradicionale që nuk duhet t’i humbisni kur jeni në Turqi.

 

Merrni tani ofertën më të mirë të Max Travel , dhe shijoni ushqimet tradicionale të Stambollit