Ka shumë gjëra për të shijuar në Stamboll për udhëtarët me buxhet të caktuar. Monumentet madhështore dhe disa nga kullat më të bukura në botë janë në pamje të qartë rreth qytetit. Disa ju lejojnë të vizitoni dhe admironi bukurinë e tyre të rrallë dhe të nxirrni  fotot me te bukura ndonjëhere.

Me super ofertat e Max Travel  do të keni mundësinë të shijoni çdo cep të Stambollit 

 

Kulla e Galatas (Galata Kulesi)

E konsideruar ndër kullat më të vjetra në botë, Kulla Galata u ndërtua për herë të parë në vitet 507-508 të erës sonë për të shërbyer si kullë vrojtimi zjarri. Që atëherë, ai ka arritur të bëhet një nga simbolet e shpirtit të përjetshëm të Stambollit.

Siç thotë shprehja, gjërat e mira kërkojnë kohë dhe janë dashur më shumë se 1500 vjet që kulla të duket si sot. Ajo është riparuar dhe madje rindërtuar disa herë, dhe kulla aktuale është ngritur nga gjenovezët në 1348. Gjatë sundimit të Sulltan Mahmud II, Kulla e Galatas mori pamjen e saj aktuale me shtimin e çatisë së saj të famshme në formë koni dhe të fundit dy kate.

Për shkak të historisë së gjerë të restaurimit dhe rinovimit të kullës, ka një larmi të madhe stilesh të pasqyruara në dyshemetë e saj. Tre katet e para, për shembull, pasqyrojnë karakteristikat e arkitekturës gjenoveze, ndërsa pjesa tjetër paraqesin një stil të veçantë osman.

Ka edhe disa histori që i kanë shtuar famës së Kullës Galata.

Për shembull, megjithëse historianët modernë nuk pajtohen me Evliya Çelebiun, udhëtimi i tij i famshëm përmend Hezârfen Ahmet Çelebi, i cili sipas Evliya Çelebiut përdori një palë krahë druri për të fluturuar nga Kulla e Galatas në rrethin e Üsküdar në bregun aziatik të Stambollit.

Një tjetër legjendë e zakonshme parashikon se ju jeni të destinuar të martoheni me personin me të cilin ngjiteni në kullën historike. Kjo ka krijuar traditën ku shumë çifte qëndrojnë në radhë për të vizituar tarracën e famshme të vëzhgimit të kullës.Për shkak të historisë së gjerë të restaurimit dhe rinovimit të kullës, ka një larmi të madhe stilesh të pasqyruara në dyshemetë e saj. Tre katet e para, për shembull, pasqyrojnë karakteristikat e arkitekturës gjenoveze, ndërsa pjesa tjetër paraqesin një stil të veçantë osman.

 

Kulla e Vajzës (Kız Kulesi)

Kulla e Maiden ndodhet në një ishull të vogël pranë ngushticës së Bosforit. Nuk dihet saktësisht se kur është ndërtuar kulla, por stili arkitektonik flet për vitet 300 pes. Duke qenë se ka shërbyer si një stacion doganor për anijet, ishulli mendohet se ka qenë i lidhur me bregun aziatik përmes një muri mbrojtës, mbetjet nënujore të të cilit janë ende të dukshme.

Ashtu si Kulla e Galatas, Kulla e Maiden mendohet të jetë rrënuar për shkak të disa fatkeqësive natyrore. Kioska e xhamit dhe kupola e mbuluar me plumb u shtuan gjatë restaurimit. Sot, kati përdhe i kullës shërben si restorant dhe çatia si kafene. Ekziston edhe një muze me hyrje falas.

Ka disa legjenda që i kanë shtuar famës së kullës, megjithëse njëra e veçantë i kalon të tjerat në një masë të tillë që kulla quhet “Kulla e Leandros” sipas kësaj legjende specifike. Leandros (ose Leander) ishte një djalë i ri nga përtej ngushticës që ra në dashuri me Hero, një priftëreshë e Afërditës. Çdo natë, ai notonte përtej Hellespontit (Dardanelet) për ta parë atë. Hero do të ndizte një llambë në majë të kullës së saj për të drejtuar rrugën e tij. Megjithatë, një natë me stuhi dimri, dallgët e hodhën Leandros në det dhe era shpërtheu dritën e Heroit. Sipas legjendës, në mënyrë tragjike Leandros humbi rrugën dhe u mbyt

 

Kulla Beyazıt (Beyazıt Kulesi)

Kulla Beyazıt është një kullë vrojtimi zjarri 85 metra që ndodhet në kampusin kryesor të Universitetit të Stambollit. Në një moment të caktuar të historisë, u zhvillua një sistem specifik ndriçimi dhe kulla e përdori këtë sistem për të ndarë parashikimin e motit me Stambollistët.

Sot, kulla është një nga monumentet e qytetit dhe ofron një pamje panoramike të Stambollit. Ndodhet në majë të një prej shtatë kodrave të qytetit. Kur ngjiteni në kullë, shihni të gjitha kodrat mbi të cilat Konstandini i Madh ndërtoi Kostandinopojën, emri i lashtë i qytetit përpara se të bëhej Stamboll.

Kulla aktualisht është e hapur vetëm për studentët e Universitetit të Stambollit, por ka plane për ta kthyer atë në një muze publik.

 

Tani ju duhet të vendosni nëse do të shkoni në Stamboll me shoqërinë apo me partnerin tuaj  dhe të përfitoni nga ofertat e Max Travel 

Looks like you have blocked notifications!