Xhamia Süleymaniye e ndërtuar në majë të kodrës së tretë të Stambollit historik është një nga xhamitë më të mëdha në qytet. Me strukturat e saj që qëndrojnë drejt dhe të larta, dhe me katrorë të mbështjellë në çdo cep, ajo është si një portë përrallore që të çon në të kaluarën.

Vetëm me Max Travel mund të eksploroni mrekullitë e Stambollit, 3 ditë në Stamboll për vetëm 199 Euro.

1. Xhamia Süleymaniye

Madhësia vërtet befasuese e Süleymaniye është një nga karakteristikat e saj më dalluese e ndërtuar nga arkitekti legjendar, Mimar Sinan, ajo njihet si një nga kryeveprat e tij dhe dizajni i tij më i madh. Nuk është vetëm madhësia mahnitëse ajo që është mbresëlënëse (kupola qendrore qëndron 47 m e lartë), por edhe brendësia e dekoruar në mënyrë elegante. Ndjenja e hapësirës dhe dritës theksohet në gjysmëkupolat mbështetëse në veriperëndim dhe juglindje dhe hapësirat monumentale të harkuara në jugperëndim dhe verilindje.

 

2. Historia e Xhamisë së Sulejmanijes

U deshën tetë vjet për t’u ndërtuar dhe u përfundua në 1557, për Sulltan Sulejmanin e Madhërishëm. Xhamia e bukur Suleymaniye është një nderim si për sulltanin ashtu edhe për arkitektin. Sulejmani ishte sulltani më jetëgjatë i Perandorisë Osmane (1520-1566) dhe konsiderohet nga disa si një “Solomon i dytë” për shkak të harmonisë dhe drejtësisë nën sundimin e tij.

 

3. Një e kaluar e trazuar

Historia e Xhamisë Sulejmanije nuk ka qenë gjithmonë e lehtë. Ajo u shkatërrua nga zjarri në vitin 1660 dhe kur u restaurua nga arkitekti Fossati (nën komandën e Sulltan Mehmetit IV) u ndryshua në një stil më barok, duke dëmtuar dizajnin origjinal. Gjatë Luftës së Parë Botërore, oborri u përdor si një depo armësh, gjë që çoi në një tjetër zjarr kur disa prej municioneve u ndezën. Ajo nuk u restaurua plotësisht deri në vitin 1956.

 

4. Çfarë tjetër ka në kompleksin e xhamisë Suleymaniye?

Gjithashtu në Sülemaniye Külliyesi (kompleksi i xhamisë), ka një medrese (shkollë fetare), kuzhinë, spital, bibliotekë, pazar dhe disa varre. Disa nga këto objekte janë ende në përdorim sot. Të dukshme janë varret e Sulejmanit të Madhërishëm dhe gruas së tij, Haseki Hürrem. Të dyja janë mbresëlënëse te zbukuruar me metale të çmuara, gurë dhe xham me njolla. Në këndin veriperëndimor, ndodhet edhe varri i arkitektit Mimar Sinan.

 

5. Cilat atraksione të tjera janë afër Xhamisë Suleymaniye?

Duke qenë se ndodhet në gadishullin e vjetër historik, është afër një sërë pamjesh të tjera duke përfshirë Pazarin e Madh, Pazarin e Erëzave, Xhaminë e Rustem Pashës dhe Xhaminë e Re. Madje është afër deri në Pallatin Topkapi dhe Xhaminë Blu.

Si të shkoni në xhaminë e Suleymaniye

Mënyra më e lehtë është të merrni një tramvaj për në Beyazit-Pazari i Madh ose Laleli-Universiteti, nga ku është një shëtitje e shkurtër.

Cilat janë orët e hapjes së xhamisë Suleymaniye?

Xhamia është e hapur çdo ditë nga ora 9 e mëngjesit deri në orën 18:00, por e mbyllur gjatë kohës së faljes. Nuk ka çmim të biletës Suleymaniye, por donacionet janë të mirëseardhura.

 

6. Kodi i veshjes

Do të ishte më mirë që vizitorët femra të merrnin një shall me vete.  Përveç kësaj, vizitoreve femra të veshura me funde të shkurtra ose pantallona të shkurtra u jepen fustane për të mbuluar trupin e tyre. Burrat gjithashtu mund të kenë nevojë të mbështjellin një shall rreth belit nëse veshin pantallona të shkurtra që nuk ua mbulojnë gjunjët.

Mos e humbisni mundësinë për të parë Xhaminë Suleymaniye përderisa jeni për 3 ditë në Stamboll me ofertën e Max Travel .

 

Looks like you have blocked notifications!