A keni ndegju per Gjirin e Gramit? Shume Pak veta e njohin dhe akoma me pak e kane vizituar. Por ky eshte padyshim gjiri me i bukur i bregdetit Jon ne Shqiperi.

gjiri gramit_3

Gjiri i Gramit

Behet fjale per Gjirin e Gramit, i cili ndodhet ne zonen e Karaburunit, midis Vlores dhe Dhermiut. Thuajse 30 minuta me skaf te shpejte nga Dhermiu, Gjiri nuk ka akses nga toka. Deti eshte e vetmja mundesi per te arritur aty. Gjiri eshte mjaft i mbrojtur dhe ka nje zgjatin ne forme bishti qe lejon ankorimin e anijeve ne furtune dhe i mbron ato nga stuhia. E vecanta e tij eshte se per afro 2500 vjet ka sherbyer per te strehuar anije dhe marinare te ndryshem ne kercenimin e stuhise. Sot, ne shkembin ne ane te tij, mund te gjesh shenime nga me antiket, deri tek me te rejat qe jane bere ne vite nga marinare qe jane strehuar aty per ti shpetuar terbimit te detit. Mbishkrimet jane ne disa gjuhe, qe nga latinishtja e greqishtja e deri tek anglishtja, italishtja, frengjishtja dhe gjuhet arabe.

gjiri gramit_2

Gjiri i Gramit ka qene i mbyllur per publikun ne vitet e komunizmit sepse ishte zone ushtarake. Deti eshte i jashtezakonshem, i paster dhe ne thellesi mund te dallohen objekte antike. Per shume vete, ai mbetet gjiri me i bukur ne Shqiperi dhe cdo njeri duhet ta vizitoje patjeter nje here.

gjiri gramit